Preslušavanje: Guerilla Teens/Hosenfefer/ Pat Todd & The Rankoutsiders/ Psycho-Sonic Boris and Hosenfefer

10.05.2024.
Rockomotiva

(Basement Blues/Swallow It All Records), 2024

Piše: Miroslav Stašić

Dva prelepa komada crne plastike stižu nam iz Kosovske Mitrovice. Ni sve gori i teži uslovi života sa kojima se svakodnevno susreću, ni tragični događaji kojima, nažalost, izgleda nema kraja, ne uspevaju da pokolebaju ove garažne prvoborce.

Psychosonic Boris and Hosenfefer

Hosenfefer nam i dalje isporučuje vrhunski rokenrol, ovoga puta u sadejstvu sa legendama kakve su Pat Todd (ex Lazy Cowgirls) i Scott „Deluxe“ Drake (ex Suicide Kings, The Humpers). Kapa dole i za ideju i za realizaciju. Guerilla Teens su bend iza kog stoji Scot „Deluxe“ Drake, pevač legendarnih The Humpers, a za split sa Hosenfeferom priložili su dva odlična komada „Internal Fixation“ i „Upside Down“. Oba friška i do sada neobjavljena.

Ova druga gitarskim i vokalnim linijama pomalo asocira na osamdesete i novi američki rok. Svoju polovinu ove „sedmice“ Hosenfefer su dodatno pojačali sa dve prigodne poskočice: „I Don’t Fit“ i „If Not Now, Then When?“. Za dlaku sporije i manje grube nego što su nas navikli, ali ništa manje dobre od recimo pesama sa legendarnog „Hangovers and Heartaches“ albuma (Basement Blues, 2004). Budući da je delovanje Hosenfefera i Psycho-Sonic Borisa and Hosenfefera maltene neodvojivo i posmatra se kao jedna celina, tako u paru sa gorepomenutim singlom ide i njegov parnjak na kojem su takođe po dve pesme Psycho-Sonic Borisa i Pat Todd-a. Ukoliko već nije zagazio, Pat Todd je onda vrlo blizu osmoj deceniji života, a i dalje deluje nesmanjenom žestinom. Čovek koji je nekada predvodio nikoga drugoga do jedne The Lazy Cowgirls, danas je i diskografski i koncertno aktivan putem svog sastava Pat Todd & The Rankoutsiders, a njihovo gostovanje u Srbiji u leto 2020. godine sprečila je korona.

Hosenfefer

Prepoznatljivi vokal Pat Todd-a nas vodi kroz „Kiss it Goodbye“ i „The House of Hope“, dva vrhunska komada gubitničkog rokenrola, oba usnimljena prošle godine. I Borisove pesme su iz prošle 2023. godine, kao i Hosenfeferove pesme. Usnimio ih je Emir Hasani u MRS studiju u Kosovskoj Mitrovici, a izmixovao Uroš Milikić.

Zanimljivo da „ovdašnji“ snimci ne zaostaju za američkim kolegama, pa neka se posle neko žali na razvoj tehnologije. „Fucked & Mean“ i „Sick, Tired & Mad“ prolaze u žestokoj međuigri gitare i Borisovog reskog vokala. Dizajn, jednostavan, pregledan i sadržajan taman koliko treba, odradio je Filip Radenković, gitarista Hosenfefera, a izdavači su Basement Blues i grčki Swallow It records.

Ova dva vinilna bisera obavezno su štivo za sve ovdašnje pratioce garažnog rokenrola i panka, a posebnu težinu im daje činjenica da su nastali i objavljeni u nikad težim vremenima po ljude na jugu Kosova.

Tags: , , , , ,

Zapisi

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll