Skopski koncert Ane Popović, žene zvane bluz

18.11.2023.
Rockomotiva

U hali Makedonske filharmonije je 29. oktobra 2023, naša znamenita bluz pevačica Ana Popović sa svojom grupom, ovenčanom svetskom slavom, održala koncert, i to ne bilo kakav već bez sumnje – koncert godine.

Piše: Ljupčo Davčev Makedonec

Bilo je to u sklopu njene svetske turneje i to, u regionu, samo u Skoplju. A te večeri, Ana je pokazala kako se peva, svira, upravlja svojom grupom, kako se komunicira sa publikom, zapravo, pravi lider. Kao potvrda njenog liderstva, je i izbor članova benda, koji čine dva duvača, basista, bubnjar i klavijaturista.

Klavijaturista, aj što fizički podseća na Reja Manzareka iz grupe The Doors, ali i zvuk njegovih klavijatura (dva para) je imao isti zvuk kao i klavijature pomenutog.

Duvači su bili na visini zadatka, ali ono što su bubnjar i basista pokazali je bilo neverovatno, ta ritam sekcija je tako dobro držala pozadinu, noseći ritam, bojeći muzičku sliku koju je Ana stvarala, tako da su meni u određenim trenucima zvučale kao da slušam najbolje trenutke momaka sa Jamajke – Sly Dunbara i Robbie Shakespearea.

Koncert je počeo tiho, mirno, publika u nekoj neizvesnosti, retko ko je znao više o muzici Ane. I kako su pesme počele da se nižu, publika je počela da oživljava. Pesma za pesmom, malo bluza, malo roka, malo soula, malo džeza, pomalo miks svega iz njenog repertoara i polako se osećalo kako se uspostavlja ta veza između publike i umetnika.

Ritam kretanja repertoara pesama svakog trenutka te noći bio je sve žešći, ono što je počelo mirno, dolazilo je do prelepe uzbudljive sredine, da bi se na kraju završilo neverovatnom glasnom epopejom, veličajući sav taj bluz i džez. I oni koji nisu slušali njene pesme i oni koji nisu ljubitelji te muzike, ali i oni koji su nju i njenu muziku slušali godinama, ustali su, pljeskali, reagovali burno, frenetično, a na to je Ana odgovarala još žešće, energičnije.

Na kraju niko nije hteo da ode, ovacije cele sale, svi na nogama, tražili su bis i dobili ga.

Na bis se pojavio i majstor Vlatko Stefanovski i zajedno su napravili neviđenu završnicu. Koncert za pamćenje, koncert koji će ostati kao merilo/ kriterijum kako treba da izgleda pravi nastup, odsviran sa dušom, koncert koji je dirnuo u srca makedonske publike.

Svaka čast.

Anino pevanje i sviranje na gitari su nešto posebno, autentično, a kako i ne bi bilo kada je Ana sa svojim iskustvom (više od 28 godina u muzičkoj industriji) koje je stekla širom sveta sa različitim muzičarima (čak je svirala i „slide“ gitaru u beogradskom bendu Piloti) i svojim osećajem za ritam i sluh nagrađena za najbolju pevačicu, gitaristu, najbolji album, najbolji debi album, džez izvođača godine, bluz izvođača godine, najbolji… i šta još ne.

Njene slike krase naslove “SFL music magazina“, “Blues Music Magazine Vintage Guitar“, “Blues Blast, GuitarPlaier’s Gear Guide“, “Guitar&Bass gear“, “American Blues Scene“, “Guitar Coach“, „Tvoj Blues“, „Whatz up“, a ne može svako da bude na naslovnoj strani najuticajnijih bluz, džez, soul muzičkih novina, to mesto je rezervisano samo za one posebne.

Ana je objavila 11 albuma, uključujući prvi sa grupom Hush 1998. godine, a završila, za sada, poslednjim „Power“ iz 2023. koji promoviše kao deo svoje svetske turneje.

Priroda se nekome osmehnula glasom, nekom stasom, nekom inteligencijom, nekom lepotom, nekom dobrotom, za svakoga po malo od nečega, ali u Ani se priroda neverovatno lepo i bogato osmehnula, darujući joj sve atribute koje nam daje, nama – njenoj publici, kroz svoju muziku. Jedva čekam njen sledeći koncert ovde.

Tags: , ,

Zapisi

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll