The Interrupters + Pigs Parlament uživo: Uvek na pravoj strani zvuka…

23.06.2023.
Rockomotiva

The Interrupters

19.06.2023. 20:00, Cvetličarna, Ljubljana, Slovenija

Kada se na podijumu Cvetličarne u Ljubljani, u Sloveniji sretnu mezzosopran Tine Rebec (Pigs Parlament) i baršunasti lirski kolaraturni sopran Aimee (The Interrupters) nećete dobiti duel operskih pevačica, ali ćete dobiti takođe  najkvalitetniju  moguću muzičku predstavu. Pa ko kako voli, nek izvoli. Nikad nisam voleo izraz vrh u nečemu, pošto dovoljno godina imam da sam video mnoge vrh stvari, pa se zato taj izraz vremenom  izlizao, ali…koncert  Interruptersa u ponedeljak 19.06.2023. u Cvetličarni, Ljubljana, u Sloveniji je bio nešto  zaista posebno, idealan spoj ljubavi, mladosti, dobre zabave, najkvalitetnije žive svirke u žanru i idilična slika koja se samo poželeti može..

Tekst: Slobodan Kotlajić-Buzda
Foto: Boban Stojkov, Gordana Hladin,
Slobodan Kotlajić-Buzda

Ne znam baš tačno kad sam prvi put čuo The Interrupters, ali se sećam da posle toga nisam bio oduševljen video spotom iza kojeg je stajao njihov mentor Tim Armstrong. Onako crno-beli spot bio mi je najbliže rečeno “čudan”, ali uostalom on je to više puta radio i svom matičnom bendu Rancid, koji su poslednji normalan video spot imali 1995, pa što to ne bi radio svojim mlađim prijateljima!?!

Sećam se da smo se moj drug Branko Nikolić i ja vraćali sa Punk Rock Holiday-a  1.8, kada smo tadašnji ultra novitet u vidu albuma Fight The Good Fight preslušali jedno 5 puta u njegovim kolima do Beograda i tad sam definitivno postao svestan da je Interrupters mali – veliki bend. Jednostavno, recept sa celokupnom produkcijom i potpunom harmonijom glavnog ženskog i pozadinskih vokala i sing along pevanjem na celom albumu morao je da donese željeni uspeh, iako na početku, kao i uvek, to nije bilo tako…

Kevin Bivona je šef, zapravo alfa i omega benda, glavni front(wo)man je  njegova supruga Aimee (ex Allen), dok su Jesse i Justin Bivona tu da upotpune ritam sekciju, stvore kompletnu audio-video sliku o izuzetno retkom slučaju u muzičkom šou biznisu i porodičnoj kompaniji trojice braće Bivona, pojačani sa Billy Kottage-om, čovekom za klavijaturama i trombonom, koji je u bendu od 2019. (bivši član Reel Big Fish).

To je tako od prvog dana života The Interruptersa koji su 19.06.2023. gostovali u Cvetličarni, u Ljubljani u okviru svoje evropske letnje turneje. Prisutne ekipe na koncertu su bile iz svih delova Slovenije, Hrvatske, Italije, dok je boje Srbije branila nekolicina nas, među kojima i Darko (ex Dead Ideas) i moja malenkost, pa je ovo bila ne tako česta prilika da se vidim sa starim prijateljima sa svih strana bivše nam velike zemlje.

Cvetličarna je manji prostor u nastavku Gala Hale gde je pre nekog vremena gostovao Rancid. Predivna galerija odaje utisak mnogo bliže i  intimnije atmosfere i nije što je to manji prostor. U početku sam bio u zabludi misleći da bina stoji sa kontra strane u odnosu na glavni ulaz, i nekako je činilo se malo uža, pa se preko potreban prostor na bini dobija samo ako se sklone donji monitori, ali to je tako u svim mogućim pravougaonim prostorima, i jedino tako se dobija maksimalna iskorišćenost prostora.

Pigs Parlament

Specijalni gosti u ponedeljak uveče bili su Pigs Parlament koji su onako u punom sastavu (a možda i pojačani) odsvirali svoj predviđeni set, a Tina Rebec se baš super uklopila u celovečernju žensku pevačku priču o ženama u bendovima. Vrlo dobar i atraktivan nastup, uostalom svi u Sloveniji znaju da je ona cura za posebne zadatke. Što neko reče, bez obzira na bilo čiji kvalitet u Sloveniji, vrlo je teško ostaviti dobar utisak na domaćem terenu ispred poznatog benda. Pigs Parlament su to i te kako u ponedeljak  demantovali, napravivši odličnu žurku. Repertoar duži nego obično, i to baš dobro zvuči. Delavec, Far away, Legends never die, Fighting For, G.O.D, Haters, Fucking Economy, ali i delove obrada Master Of Puppets (Metallica) i Drunken Lullabies (Flogging Molly), koje uz trube zvuče baš moćno. Na kraju, nije izostalo ni tradicionalno ispijanje piva sa publikom na levak, po čemu je bend poznat. Sve u svemu nikad bolji nastup Pigs Parlamenta.

Pigs Parlament

Tačno u 21:45 na binu Cvetličarne u Ljubljani, izlaze The Interrupters i kreću sa Take Back The Power. Nedostatak donjeg monitoring sistema (koji zbog karakteristika samog prostora možda nisu ni potrebni, ali lako je to reći, treba da se bend koji je do juče svirao na open air festivalima i binama od 50 m dužine prilagodi preko noći, u trenutku klupskoj situaciji), je bio i osnov za početnu, možda i običnom oku teško vidljivu nesigurnost Interruptersa, ali oni dalje osvajaju prostor i nastavljaju sa Title Holder, White Noise, Judge Not, On A Turntable.

The Interrupters

Naknadno saznajem da su Pigs Parlament samo bez donjih monitora mogli da stanu na binu, a Interruptersi svesno tražili da sviraju bez donjih istih, misleći da je sve rešivo sa – in ear varijantom, ali… Ta, na trenutke dečija nespretnost, naivnost i kolektivni dogovor posle svake završene pesme meni čini Interrupterse toliko simpatičnim i liči na onu situaciju kao kad im komšija ne da njihovu loptu koja je slučajno pala u njegovo dvorište, ili još bolje kao da se spremaju da svi zajedno pobegnu sa poslednjeg časa u školi. Za retke koji u sali ne znaju sastav ekipe, Kevin Bivona predstavlja svoj bend i to svakog pojedinačno, što je uvod da Aimee da sve od sebe na bini pevajući pa skoro kao na ploči. Željena interakcija sa publikom je na očekivanom, profesionalnom i vrhunskom nivou, energija na maksimumu, ritam sekcija u najboljem svetlu, za razliku od onog led svetla koje je bilo baš pogubno za moj telefon, ali c’est la vie…

The Interrupters

Aimee je super aktivna, više je u vazduhu nego na bini, šarmantna i dobro raspoložena, ima je baš svuda po celom terenu i baš zato, kao i uvek, nije laka meta za fotografe. Veselo društvance na bini muzički spušta loptu jer sledi regge stvar Kiss The Ground i ponovo rolekoster najvećih hitova sa In the Mirror, Raised By Wolves. Na sredini nastupa prisutna publika je već u ekstazi, pojedinci iz prvih redova dobijaju vodu da ne bi pali u nesvest, a  Interruptersi nastavljaju svoj šou zaključkom da je nekad sve bilo bolje sa Anything Was Better, She Was Arrested, YAYO, By My Side, lagani slow motion sa Control, te završno paljenje motora sa Let’Em Go, i već hektolitri prolivenog znoja uz potpunu kanonadu najvećih hitova sa Got Each Other, cela Cvetličarna ključa i peva uglas složno kao jedan u vanvremenskom hitu Gave You Everything, tu su još i triling asova – A Friend Like Me, The Valley, Family i predivan završetak uz neopisivu razdraganost publike, pravi spektakl uz konfete i erupciju oduševljenja sa She’s Kerosene

The Interrupters

19 pesama u sat i 20 tak minuta nastupa i sjajan provod za prisutnih skoro 1500 ljudi u sold out koncertu su legitimna potvrda da su Interruptersi danas ne samo top ska punk bend, već se slobodno može reći i jedan od nekoliko najaktuelnijih mainstream punk bendova na svetu.

Zahvaljujući njima ovaj žanr je podignut na lestvicu više. Jednostavno, Los Angeles finest. Dobro, to što nisu svirali neke pesme je subjektivna procena samog benda, ali zaprepašćuje činjenica da je ovaj bend ostvario svoj Američki san sopstvenom pričom, a da su ostali dosledni kako zvuku, tako i izgledu pravog  srednješkolskog benda još od prvih dana. I bitan je samo  trenutak, koji u njihovom slučaju traje već godinama.

U Cvetličarni, u Ljubljani je bilo lako 19.06.2023, dnevnih 33 stepena u plusu, temperaturu uveče podići na skoro nepodnošljivi nivo u režiji Interruptersa. Mogu samo misliti šta bi bilo da je bio vikend i veći prostor. Bila mi je čast i izuzetno zadovoljstvo što sam prisustvovao još jednom u nizu odličnih koncerata u organizaciji PRH ekipe koja za razliku od sličnih organizacija u zemljama u okruženju, nije opterećena političkim trvljenjima, infantilnim pomodarstvom i negativnom samodovoljnošću što im omogućava dug poslovni život uz perspektivu rasprodatih koncerata najeminentnijih svetskih izvođača u  žanru, iako ni u bivšoj nam zemlji, ruku na srce, Ljubljana i Slovenija nikad nisu ni bili samo prolazna stanica, već obavezni pit-stop na evropskim turnejama svetskih muzičkih zvezda mnogih generacija.

The Interrupters

Interruptersi su bili pun pogodak, što potpisnika ovih redova navodi na zaključak da (bez sopstvenog prevoza), 1400 km u 2 dana, zbog 1 koncerta još uvek nije mnogo. I samo nek je zdravlja, za ostalo ćemo lako…

No matter how far I run, I always end up back here, No matter how far I go, I always end up back here…

Tags: , , ,

Zapisi

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll