Zatvaranje izložbe fotografija Dušana Živkića „Blues & Jazz svet 1980-2023″: Muziku slušam i pretvaram u sliku

09.05.2024.
Rockomotiva

American Corner (Novi Sad, 30.04.2024.)


Open Air Blues Festival u rumunskom mestu Brezoi je za mene potpuno otkrovenje. Pre dve godine je Beth Hart pet večeri zaredom pevala na tom festivalu, u selu koje teško da ima više od 5.000 stanovnika, podvlači Živkić

Pričao & fotografisao: Bojan Božić

Poslednjeg dana aprila se raznim kulturnim događajima i manifestacijama obeležava Svetski dan jazza. U susret ovom danu Novosađani su od 12. do 30. aprila u Američkom kutku mogli da pogledaju izložbu svog sugrađanina, poznatog fotografa Dušana Živkića. Izložba pod nazivom „Blues & Jazz svet 1980-2023“ obuhvatila je 30 fotografija iz navedenog perioda, a na njima su se našli poznati i manje poznati muzičari, predstavnici ovih žanrova.

No, Živkićevo interesovanje za jazz i blues, baš kao i za fotografiju, traje znatno duže. Kako kaže, fotografijom je počeo da se bavi ranih sedamdesetih godina. I otada… ne prestaje!

Istoričari jazza, naročito u Novom Sadu, treba da se podsete da je pre aktuelnog gradskog jazz festivala, koji je prošle godine proslavio 25 godina postojanja, postojao jazz festival koji je trajao desetak i više godina. Taj stari festival je za mene bio mnogo uspešniji, pre svega zbog autora koji su na njemu učestvovali (Chet Baker, Art Ensemble Of Chicago…). Recimo, ja sam 1983. godine iz vojske došao da slušam Art Ensemble Of Chicago na SPENS-u, priseća se Živkić.

Od samih početaka, pa sve do danas, fotografija je za njega čista i potpuna strast. Dok gleda kroz tražilo aparata, ušima intenzivno i pažljivo sluša muziku. Na kraju, uši i određuju onaj momenat kad treba da se škljocne. Ceo taj proces Živkić definiše kao „vizuelno slušanje muzike“.

Nema tu nikakve mistike. Prosto rečeno, muziku koju slušam pretvaram u sliku. Osim toga, ja fotografišem i neke druge stvari koje, što kaže jedan moj drug, predstavljaju neku vrstu zen fotografije, odnosno minimalističke slike sa malo nekih efekata, navodi naš sagovornik.

Živkić je fotografisao razne jazz i blues manifestacije, i to ne samo u Srbiji. Na naše pitanje koja mu je omiljena, on izdvaja jedan festival u susednoj državi.

Open Air Blues Festival u rumunskom mestu Brezoi je za mene potpuno otkrovenje. Pre dve godine je Beth Hart pet večeri zaredom pevala na tom festivalu, u selu koje teško da ima više od 5.000 stanovnika, podvlači Živkić.


3 fotografije Dušana Živkića

Beth Hart 17 VII 2023 Open air blues festival Brezoi Rumunija

Ernesto Simson Gonzalo Rubalcaba trio NS Jazz 2011

Marlon Saquet with James Leg 17 VI 2017 Firchie Think Thank Studio Novi Sad


Našu pažnju privukla je fotografija francuskog bubnjara Marlona Saqueta, koji je 2017. godine zajedno sa poznatim američkim blues-rock muzičarem Jamesom Legom nastupio u Firchie Think Tank Studiju. Živkić mu je prišao kroz bubanj i dobio fotografiju sa fantastičnom energijom i kontrastom.

Kada smo već kod jazza i bluesa, sećate li se nedavnih priča o reinkarniranom Vojvođanskom Blues Bandu? Kako je Živkić njihov zvanični fotograf, članovi benda su za ovu priliku odlučili da se oduže svom svetlopiscu, te su upriličili zanimljiv jazz session u kome su učestvovali Atila Šoti na gitari, Ivan Fece Firči na bubnju, Voja Savkov na saksofonu i Dušan Marinković na basu. Njima su se kasnije pridružili i ostali sadašnji i bivši članovi benda, i tako na prigodan način obeležili Svetski dan jazza.

Tags: , , ,

Zapisi

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll