Zdenko & Magic Bush – „Superheroj“ osvaja dobrotom i lepi se za dušu

05.06.2023.
Rockomotiva

Kada u šezdesetoj godini, posle višedecenijske zapažene rok-karijere, izdate svoj prvi solo album, to je samo po sebi interesantno, ali ne baš preterano, jer mnogo je rok-muzičara, članova raznih uspešnih i slavnih grupa, koji nikad nisu ni osetili potrebu za tako nečim. Ali, kad u predvorju sedme decenije života prvi put i propevate (ne računam tu i tamo pokoji prateći vokal) onda je to već samo po sebi atraktivno, jer ako ste bili poznati, a lik o kojem pišem to svakako jeste, mnogi će, ako ništa drugo, barem hteti da vam čuju glas i naravno, ono što njime želite da „kažete“.

Piše: Duško Antonić

A Zdenko Kolar svakako ima šta da kaže, iako na pitanje – Zašto baš sad, i koliko mu je vremena za to trebalo, poslovično skromno odgovara – Pa, nakupilo se.

Zdenko Kolar, kultni basista legendarnih Idola i jedan od dvojice (pravih) muzičara u ovom bendu, sa životopisom koji je bogom dan za roman ili scenario kakvog filma, ne samo da ima šta da kaže, nego i, još mnogo važnije od toga, ima emociju i neugaslu ljubav prema rokenrolu, a i neka dragocena, sedimentirana iskustva iz života u kom je, posle Idola, velike slave i zvanično najboljeg albuma u istoriji Ex-YU rokenrola, kroz čitave devedesete, svirajući tu i tamo, manje-više za sebe, vozio tramvaj, ne stideći se poštenog posla u kom je vremenom postao i svojevrsna gradska atrakcija svakome ko se iole razume u rokenrol i njegovu istoriju.

Napuštajući „Gradsko saobraćano“, pre svega zbog male plate, Zdenko se u godinama koje su sledile vrteo oko muzičke industrije, radeći kao tonac na radiju, pa menadžer prodaje i urednik u jednoj maloj izdavačkoj kući, kao prodavac u prodavnici muzičkih instrumenata i da ne nabrajam, sve do toga da je postao zaštitno lice „C marketa“ u njihovoj reklamnoj kampanji „Škola dobre usluge“. Elem, ko je i kako u ovom, tada velikom trgovinskom lancu, odlučio da baš Zdenkovo lice bude zaštitni znak ovog brend, a dobro je prostudirao ljudsku psihologiju, shvativši kako upravo sa tog lica zrači iskonsko poštenje i dobrota. I ja toj slici Zdenkove ličnosti ne bih ovde ništa dodavao. Valjda su dobrim delom zbog toga prostorije „Jugotona“ u Nušićevoj ulici, kao i plato ispred njih, tog 25. maja, povodom promocije Zdenkovog albuma, bili pretesni da prime sve prijatelje, jer najmanje je tu bilo raznih znatiželjnika i novinara koji su došli da odrade „tezgu“, a gotovo stoprocentno prijatelji i poznanici koje je ovaj divni čovek tokom života stekao. Ovde namerno neće pisati, jer je to svežije i valjda poznatije, (samo ću pomenuti) drugi deo Zdenkove muzičke karijere, iz poslednjih decenija, u kojoj je bio član All Star Benda Vlade Divljana, paralelno i u bluz grupi Zona B i u raznim drugim prilikama i postavama u kojima se ispoljavao pre svega kao odličan bas gitarista.

I, da konačno pređem na ono što je i inicjalni povod ovog teksta, album „Superheroj“ koji je snimio zajedno sa prijateljima iz grupe Magic Bush. A pošto ne verujem da bih to lepše umeo da kažem, poslužiću se rečima Petra Janjatovića koji je na koricama pomenutog albuma napisao:

Zdenko je na debiju obakav kakav je i u životu, nepretenciozan, nasmejan, a zamišljen, neko koga je nemoguče ne voleti. I lišen sujete, pa je sa kolegama sličnog senzibiliteta sa lakoćom sklopio ploču koja, iako mnogo duguje duhu šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih, nije zaglavljena u prošlosti.

I, da završimo odmah i sa tim, pošto nikad nije bio pevač, godine životnog i muzičkog iskustva su mu bile dovoljne da zna šta i kako može da otpeva, a da to uradi sa šarmom, setom i iskrenošću koji daleko nadilaze eventualne glasovne manjkavosti, da na kraju pomislite da je to „baš tako trebalo uraditi“.

Album sadrži dvanaest po mnogo čemu, i muzički i tematski, raznorodnih pesama koje su za divno čudi sklopljene u skladnu celinu. Zdenko je kompletan autor četiri, a u koautorstvu sa Damjanom Dašićem još tri pesme; dok su mu po jednu poklonili: kolega po basu Miroslav Cvetkković – Cvele (Bajagin Instruktor), Srđan Gojković – Gile, iz Orgazma i Goran Vasovič iz Eve Braun. Tu je i odlična obrada sjajnog hita Ivice PerclaSvaki dan sam“ iz 1968. godine, kao i poslednja i najduža na albumu „Opekotine“, jedna alternativna stvar koju se ne bih usudio da svrstavam u neki žanr, iako su kolege na promociji pominjale da ih možda podseća na „Ameriku“ sa „Paker aranžmana“, iako je ovo u suštini, uz „adekvatnu“ usemplovanu pazl strukturu, izgovoren medicinski tekst o opekotinama, koji, udubite li se u njega, može imati višeslojna, pa i angažovana tumačenja.

Album otvara veselo-setna Cveletova pesma “Savršeni par,“sa noflerovskom gitarom i nekom Eva Braun atmosferom koja pritom ima i odličan spot. Već pomenuta „Svaki dan sam“ iz „naftalina“ izvlači i na lep način oživljava nekadašnji veliki hit Ivice Percla. Hitoidna Giletova pesma „Čekam novi dan“, kao da se tekstualno nastavlja na prethodnu, a „Komadić koji nedostaje“ je tipična Eva Braun pesma Gorana Vasovića sa kojim su Vlada Divljan i Zdenko tokom karijere već uspešno sarađivali. „Sada znam“ je simpatična pop pesmica u duhu šezdesetih, a „Tramvaj zvani čežnja“ pomalo ironično-nostalgična balada koja podseća na Zdenkove tramvajdžijske dane.

Naslovna „Superheroj“ ponajviše podseća na Letnje Kino bend u kom je svirao Vlado Divljan, a „Neka bude“ je klasična rokenrol pesma u kojoj do izražaja dolazi Magic Bush sviračko umeće. Moj favorit na prvo slušanje je setno džezirana balada „Ponekad potonem u san“, sa divnim pratećim vokalima, lepim vibrirajućim gitarskim solom i jednostavnom ali efektnom klavirskom deonicom, što me sve asocira na meni omiljenu Bajaginu pesmu „Šou počinje u ponoć“. Pesma „Rok, rok“ i po nazivu i muzički, što je odlično primetio Pera Janjatović, kao da je odnekud iskočila iz nasleđa legendarnog Mileta Lojpura, dok me, suprotno njoj, neduga a duhovita, pesmica „Život“ asocira na Laboratoriju zvuka i njihove songove za dečje TV emisije, a, uz još neke citate, pre svih na „Fazone i fore“ koji se čak i pominju u tekstu.

Generalno, iako ima i pesama koje će vam već na prvo slušanje prirasti za srce, album „Superheroj“ koji potpisuju Zdenko & Magic Bush prepun je potencijalnih hitova koji će vam se, kako kome i u zavisnosti od situacije, zalepiti za dušu, baš kao i njihov interpetator.

Tags: ,

Zapisi

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll