Jahači kratkog Opusa

27.08.2024.
Rockomotiva

Beogradska progresivna sympho-rock grupa Opus završila je, 27. avgusta 1975, snimanje prvog albuma “Opus 1”, čiji je naziv značio da su planirali i buduća izdanja, ali pokazalo se da je bio i poslednji.

Tekst & foto: press

Sastav Opus, koji je osnovao i vodio klavijaturista Miodrag Okrugić, od osnivanja 1973. do konačnog prekida rada 1979, prošao je kroz dva prekida i reformisanja i brojne promene postave.

Opus 1” je snimljen nakon prve reforme banda, 1975. godine, u postavi koju su, uz Okrugića, činili Slobodan Orlić (bivši član grupe Siluete, bas gitara), Ljubomir Jerković (bubnjevi) i Dušan Prelević (vokal).

Album je snimljen tokom avgusta iste godine, u Studiju V PGP-RTB a. Objavljen je u luksuznom omotu koji je dizajnirao Dragan S. Stefanović. Muzički karakterisao je simfo-rock zvuk. Objavljen je pod okriljem producentske kuće “Diskos”.

Na albumu su se našle pesme Magija/ Zveri u nama, Čudno je u magli, Viđenje po Grigu, Opus/ Žena tame, Dolina bisera, Sakupljač zvona, Frida/ Žena oblaka i pesma Memento mori. Pesmu Opus / Žena tame, ranije je, pod imenom Opus No.1, izvodila YU Grupa, ali nikada nije snimljena. U pesmi ‘Memento Mori‘, gostovao je frontman grupe Dah Zlatko Manojlović, kao vokal.

Album nije bio dobro primljen, jer su kritičari očekivali više od benda na osnovu njihovih nastupa u živo, a Opus je ponovo raspušten. Dušan Prelević će se godinama kasnije ograditi od ovog materijala tvrdeći da je celi album otpevao za jednu noć i smatra ga običnim promašajem. No, kritika ga je upoređivala s mnogim svetskom radovima, hvaleći čitav prijekat.

Austrijska produkcijska kuća Atlantida izdala je 2013. godine album “Opus” na kompakt disku i vinilu.


Biografija

Opus je osnovan 1973. godine i izdao jedan album i tri singla, a prestao sa radom 1979. godine. Bend je osnovan 1973. godine u Beogradu od strane Miodraga Okrugića, člana YU grupe i klavijaturiste, Miodraga Bata Kostića, gitariste i člana bendova YU grupa i Terusi i Dušana Ćućuza člana grupe Džentlmeni i bas gitariste. Članovi benda izabrali su ime Opus po pesmi koju je napisao Okrugić tokom rada sa YU grupom, koja ju je često izvodila ali nikada nije bila snimljena. Nakon samo nekoliko meseci rada, bend je raspušten, a Ćućuz je formirao rok bend Tako. Iste, 1975. godine bend Okrugić ponovo pokreće bend, snima i objavljuje album “Opus 1“.

Godine 1977. Okrugić je ponovo formirao bend, a u njemu su pored njega bili Želimir Vasić (bubnjevi) i Milan Matić (gitara). Bend je nakon toga izdao sing “Ne dam da budeš srećna” i promenio ponovo veliki broj muzičara. U poslednjem sastavu benda bili su Okrugić, Orlić, Vladan Dokić (bubnjevi), Zoran Dašić (kasnije Legende – gitara), Vidoja Božinović (bivši član Pop mašine, danas Riblje Čorbe, gitarista) i Dragan Baletić (bivši član Crnih bisera). Bend je definitivno raspušten 1979. godine.

Tagovi: , , , , ,

Starinarnica

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll