Pola veka na Kleptonovom Okeanskom bulevaru

06.04.2024.
Rockomotiva

“461 Ocean Boulevard” je drugi solo studijski album Erika Kleptona, jednog od najvećih bluz gitarista koji su se latili tog poziva, svirajući u Jardbirdsima (The Yardbirds), Krimu (Cream) i drugim bendovima, izgradio je sebe kao lako prepoznatljivog umetnika koji jednostavno razara žice na gitari na specifičan način trzajući osećanja i pretvarajući ih u prah ružinih latica nad usnulim pogledima jutarnjih šetača. Tako, prođe tačno pola veka od pomenutog izdanja.

Piše: Miodrag Marković

Usiljenim, laganim, suviše bezvoljnim korakom krenuo je ka izlaznim vratima svoga stana. Već poduže vreme vuče levu nogu, ima bolove u kuku, a apatično stanje u njemu izrodilo se u sveopštu bezdušnost. Godine su ga stigle, svestan je toga, starost se odavno uselila u njegovo telo, ali ga je najviše bolela samoća.

Ipak, taj hronični umor, svladan svakodnevnom dosadom, i ovog puta se pokazao kao neprevaziđen faktor u njegovoj slabosti, seo je za trenutak u staru, izlizanu fotelju, udahnuo duboko više puta i tek onda ustao i sporim koracima se zaputio niz stepenice svoga stana. Sreća, od prvog sprata do izlaza iz njegove zgrade nema previše stepenika, sve i da je bio u žurbi, nije mogao kretnju podesiti drugačije no inače.
Nakon izlaska seo je na prvu klupu, zapalio cigaretu i opustio se. Bacivši letimičan pogled u stranu, primetio je decu iz komšiluka da prodaju neke stvarčice, igračke, knjige i slično, a što je unazad par godina i popularno među decom kada žele zaraditi neki dinar za džeparac. Na pitanje koliko šta košta, tinejdžeri su mu spremno odgovarali. Nisu to bili ne znam kakvi iznosi, a i on je to više pitao reda radi, prosto da ubije vreme. Primetio je i jednu, poprilično očuvanu gramofonsku ploču, ali nije mogao da razazna istu, te je onako, tek da komunicira sa decom, upitao koliko cene ploču. Odgovor je bio 200 dinara, za njega kao komšiju. Dečaci su mu doneli ploču u ruke, stavio je naočare i video “Eric Clepton – 461 Ocean Boulevard“, print Germany.

461 Ocean Boulevard” je drugi solo studijski album Erika Kleptona, jednog od najvećih bluz gitarista koji su se latili tog poziva, svirajući u Jardbirdsima (The Yardbirds), Krimu (Cream) i drugim bendovima, izgradio je sebe kao lako prepoznatljivog umetnika koji jednostavno razara žice na gitari na specifičan način trzajući osećanja i pretvarajući ih u prah ružinih latica nad usnulim pogledima jutarnjih šetača. Tako, prođe tačno pola veka od pomenutog izdanja.

Prijatelj i gitarista Džordž Teri, jedva je ubedio Kleptona da na album stavi obradu Marlijeve teme “I Shot the Sheriff“. Pesma je postala enormni hit, a i sam Marli je kasnije priznao da mu se obrada izuzetno svidela.

Album otvara “Motherless children“. Brza stvar, putujućeg ritma, sasvim solidnih vokala uz tekst koji se bavi teškim trenucima kada deca ostanu bez majke, odnosno govori o značaju majke. Nema posebnih solo izleta.

Give Me Strength” je direktno obraćanje Bogu da mu podari snagu da istraje. Lagana numera, nepretenciozna, ne traje ni tri minuta. Da li je mislio na sopstvene probleme koje je imao samo par godina unazad, a koji su se reflektovali u vezi zavisnosti od heroina, ne ulazim u to, ali je song dobar kao podstrek svima koji imaju za šta da se bore…?

Willie and The Hand Jive” inače je ples koji se izvodi rukama po svim delovima tela, povezan sa ritmom i bluzom, može se reći da predstavlja i fanki bluz. U originalu temu izvodi Džoni Otis, ali je i ova verzija popularnija no original. Ritmična i melodična tema izbačena je kao drugi singl sa albuma. Prvi je već pomenuti “Šerif“.

Get Ready” su zajedno radili Klepton i Ajvon Eliman. Uravnotežena numera koju boji glas Ajvon, kantautorke i tekstopisca, koja se savršeno uklopila. Govori o upozorenju da se bude spreman kada se srce slomi, a slomiće se kad tad.

I Cant Get Hold Out“, umereno sporog ritma, rastegljivi mini bluz sa, za ovaj album malo i neobično, nešto dužom solo deonicom u nekoliko navrata. Inače, tema je razgovor između ljubavnika telefonom, radi se o tome da nijedna daljina nije presudna, ako ima onih pravih unutrašnjih dodira.

Please Be With Me” je gotovo akustična, sa vidnim kantri elementima, te predivnim pratećim ženskim vokalima. Klasičan ljubavni tekst.

Let It Grow” je gotovo lagano raspevljiv, tako reći šlager bluza. Idealno se uklopio klavir u drugom planu. Kao da je sama tema bila preteča “Lejle“. Bez obzira na sve prepreke, životne uslove, ne sputavati ljubav, pustiti je da raste. Ima malo elemenata od Cepelina i njihovih “Stepenica ka nebu“. Onako, pritajeno, pozadinski šarmantno, tako i završava…

Stready Rollin Man” je tema Roberta Džonsona, fina relaksirajuća, klasična rokenrol stvar. U tih tri minuta plesnog rokenrola oseća se nadahnutost zvukova solo gitare, ne preterano, sve u funkciji teme.

Mainline Florida” zatvara album umereno srednjeg ritma, dozvoljava Kleptonu da se raspeva više no inače.

461 Ocean Boulevard” je miks od tvrdog bluza do razigranog rokenrola. Na momente meki zvuci gitare utapaju se u nežno bleštavilo što ga Klepton raznosi na albumu. Ima tamnih delova, no ima i svetlosnih otvaranja u albumu, odnosno sama set lista na njemu kao da je pažljivo probrana za sredine sedamdesetih godina prošlog veka. Sam projekat je komercijalno odlično prošao, ali je dobio i vrlo visoke recenzije od tadašnje kritike, inače, mnogo ozbiljnije u ono vreme no sad. Zrelost albuma ogledaće se tek u godinama koje su nadolazile.

Umorni čovek sa početka priče, uzeo je gramofonsku ploču u ruke, dao dečaku traženi novac, ali nije izdržao da ga ne upita odakle mu vinil. Dobio je odgovor da mu je to ostalo od pokojnog dede, da to niko i ne sluša kod njega u kući, a i nemaju gramofon.

Da, svako vreme ima svoje, no postoje i klasici koji se ne pomeraju. Uvek se možemo zapitati da li su Tolstoj, Balzak, Dostojevski, Igo i ostali otišli za svojim vremenom, ili ipak i nisu. Tako je i sa opisanom gramofonskom pločom i njenim akterom. Reč je o klasičnom izdanju bluz roka koja će još dugo biti bukvar svima onima koji žele da se bave muzikom, ili će u svojoj prepameti savremenog ružičastog idealizma spevati teme koje će se brzo ohladiti na izdisajima olinjalih vrednosti novonaraslog društvenog sloja.

Tagovi: ,

Starinarnica

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll