Zaboravljeni biseri: Trotakt Projekt

05.04.2024.
Rockomotiva

Multimedijalna skupina pod nazivom Trotakt Projekt počinje djelovati 1980. godine u Metkoviću, a polovicom ’80-ih godina objavljuju dva singla, ‘Zaplešimo’ i ‘Rolana’, koji vrlo brzo dobivaju veliku naklonost javnosti.

Tekst: Robert Čajsa

Foto: press

Sastav u svojoj pretpovijesti karakteriziraju tri vrlo bitne karakteristike, a to je poprilična naklonost publike i muzičke kritike, odana podrška slušateljstva i gotovo potpuni izostanak snimljenog zapisa. Nakon osnivanja svog vlastitog studija 1990. godine pod nazivom “Magic Music”, mijenjaju naziv u Gracia te nastavljaju drugačijim muzičkim stilom.

Trotakt Projekt je počeo s radom u Metkoviću, sastavljen od muzičara, akademskih kipara i slikara, dizajnera, fotografa i arhitekata. Ubrzo, članovi banda odlaze na studij u Zagrebu gdje nastavljaju s radom, a cilj im je bio da jednim projektom objedine tri stvari; pop/rock muziku, modu i vizualni izgled (image). Sastav su tada činili članovi Matija Vuica (vokal), Jurica Popović (gitara), Jašar Murtezani (bass-gitara), Anri Leontenko (bubnjevi), Zlatko Volarević (klavijature) i Blažko Mijić (gitara).

Sljedeće godine prijavljuju se na natječaj za sudjelovanje na festivalu YURM (Jugoslavenski Rock Moment – festival najinteresantnijih novih sastava u bivšoj državi), te šalju kazetu s pjesmama koje će im kasnije osigurati plasman u finale koje se održalo 24. prosinca 1981. godine. Svojim nastupom u zagrebačkom klubu Lapidarij, oduševili su publiku i pobijedili. Koncert su nadopunili revijom modela Matije Vuice i projekcijom slajdova. Pobjeda u finalu omogućila im je da na istoj manifestaciji nastupe i sljedeće godine kao specijalni gosti.

Godine 1983. nastupaju na rock večeri opatijskog festivala, nakon kojeg su odbili ponudu jedne manje diskografske kuće za objavljivanjem materijala. Sljedeće godine Trotakt Projekt odlazi u studio i snima materijal za svoje prvo izdanje pod nazivom “Blago Tonirano“, kojeg je trebala objaviti izdavačka kuća Jugoton. Međutim iste godine Jugoton objavljuje samo dva pilot singla ‘Rolana‘ / ‘Ja želim nešto drugo‘ i ‘Zaplešimo‘ / ‘CDDA‘. Singlovi odlično prolaze na tržištu ali ipak unatoč tome ne dolazi do realizacije izlaska albuma. Pjesma ‘Zaplešimo‘ se našla na popisu istoimene kompilacije domaćih hitova koju je objavio Jugoton.

Ubrzo većina muških članova odlazi na odsluženje vojnog roka, tako da u tom vremenu, od 1984. do 1986. godine, najaktivniji član grupe Trotakt Projekt je Matija Vuica. U narednom razdoblju sastav vrlo rijetko nastupa te snima pjesme samo za potrebe radija, dok Matija to nadopunjuje svojim modnim revijama, s kojima izaziva sve veći interes alternativne javnosti. Početkom 1990. kompletiraju svoj vlastiti studio za snimanje, a preostala jezgra sastava Vuica, Popović i Murtezani mijenjaju naziv u Gracia. Izdavačku kuću nazivaju “Magic Music”.

Trideset godina nakon prvog javnog nastupa i uspjeha, Trotakt Projekt se 2011. ponovo okupio kako bi promovirali audio/video box “R.I.P. (Repriza izgubljene priče) – Trotakt Projekt” objavljen u izdanju Croatia Records, koji sadrži nikad objavljeni album iz 1983. kao i ostale neobjavljene audio snimke te rijetke video zapise grupe koje je radio tadašnji njihov pridruženi član Šime Strikoman.

Na žalost, Jurica Popović je preminuo 28. prosinca 2023., a Matija Vujica i dalje nastavlja karijeru uspješne modne dizajnerice i kostimografkinje.

Tagovi: , , , , , ,

Starinarnica

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll