Muška posla ili “Te noći smo se potukli zbog nje”

09.12.2023.
Rockomotiva

Pre izvesnog broja godina bio sam na koncertu jedne rock grupe, a kao gost na njemu pojavio se Zoran Lesendrić – Kiki, vođa grupe Piloti…

Piše: Ljupčo Davčev

Piloti se smatraju najkvalitetnijom mod grupom u SFRJ, a za Kikija, lidera grupe, kažu da je jedan od najboljih kompozitora, tekstopisaca, pevača. Imaju zaista divne pesme (“Ne veruj u idole”, „Zaboravljeni”, „Svet je lep kada sanjamo”, „Kao ptica na mom dlanu”, „Svi smo mi ponekad anđeli”, „Leto”, „Dan koji prolazi zauvek”…) koje su ostale u kolektivnom sećanju velikog dela publike iz prošlih vremena, ali su ušle i u uho, a i srce novih generacija.

Vremenom su promenili stil u više rokerski, siroviji, više ka mejnstrimu, ali je kvalitet muzike ostao isti. Na tom koncertu izlazi Kiki na scenu i počinje neku svoju novu, meni nepoznatu, pesmu punu energije, sa fenomenalnim tekstom, jednostavnu pesmu koja te potpuno obuzima. Osećao sam se kao kad sam bio tinejdžer, nešto što odavno nisam doživeo na bilo čijem nastupu. Energija te pesme naterala me da skačem, vičem, pevam (iako nisam znao tekst), znojim se, pozitivno se iscrpljujem.

Pesma se završava i Kiki viče, ovo je sa novog albuma „Mesec na vratima“ iz 2008. godine, a pesma se zove “Te noći smo se potukli zbog nje“. Publika je još jednom tražila pesmu i dobila je, pa još jednom… Tri puta ista pesma na koncertu druge grupe, neverovatno. A pesma, onako jaka, rokerska, poletna, puna emocija, a i tekst je toliko pogodan za viteštvo, drugarstvo, letnje ljubavi, ono što odlikuje pravog muškarca.

Kiki u tekstu piše da koliko god su muškarci dobri kao drugovi, između sebe, kao svi za jednog i jedan za sve, kao musketari, kao vojnička reč, kada im se ONA osmehne – drugarstvo prestaje i svi žele da budu sa njom, bez razlike da li je poznaju ili vide prvi put u životu. I tu počinje borba, među dotad najboljim drugovima, a od tad najljućim neprijateljima.

Dovoljan je bio njen osmeh, zar ne

Za drugove što znaju da dele baš sve

Da laju na zvezde i zaklinju se

Svi za jednog i jedan za sve

Te noći smo se potukli zbog nje

Hteo sam da zna da nisam ko drugi

Maštao sam tad kako me ljubi

I da joj naslikam nebo ili napišem stih

Al’ ja sam bio samo jedan od njih

Te noći kad smo sе potukli zbog nje

Ovo je verovatno u genima muškaraca, oduvek je bilo tako i tako će zanavek i biti, to su ta muška posla. I kada sada pitam nekog drugara koja je tvoja omiljena pesma od Pilota, svi bez izuzetka kažu „Te noći smo se potukli zbog nje“.

Tags: , ,

Zapisi

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll