Za Alisinu ‘Sanju’ na nebesima

06.01.2024.
Rockomotiva

Bila je jedna od najlepših devojčica, devojaka, jedan prekrasan izdanak lepšeg pola. Svakako da ne spadam u nekomunikativne tipove, dve trećine života sam ostavio iza sebe, sa svim onim strahovima, čežnjama i nadama koje se, ponekad, kao gumicom izbrišu. Razočarenja i da ne navodim. Sve što je od Boga dato, devojčurak sa imenom Sanja je imala. Na sebi i u sebi.

Piše: Miodrag Marković

Kao školski drugovi, jako dobro smo se poznavali, te sem nesporne lepote, Sanja je bila veliki drugar (namerno je napisano u muškom licu), bila je uglavnom tiha, mada je i te kako umela da zatreperi ako joj nešto nije bilo po volji. Upisali smo isti fakultet sredinom osamdesetih godina prošlog stoleća, onaj masovni. Istina, ona se tu nije mnogo zabavila, ali je ostavila traga u jednoj pesmi pisanoj za nju i o njoj.

Beogradski bend Alisa je 1985. godine objavio svoj debi album prostog naziva “Alisa” . Na pomenutom nosaču zvuka udarni hit je bila tema “Sanja” , ista mesecima nije silazila sa top lista, kako radijskih, tako i televizijskih emisija. Poenta je u tome što je bend nedeljama unazad, pre izdanja albuma, kao demo snimak, preko radio talasa, ušao u uši običnim ljubiteljima muzike. Bend je jednostavno „razvalio“ sa pomenutim songom. I nije istina, kao što je navedeno na wikipediji da je bend bio popularan samo u Srbiji i BiH, sigurno znam da je i u ostalim delovima tadašnje nam domovine, “Sanja” bila hit, a sam bend i te kako rado slušan. Kao što Dunav ne pripada samo Srbiji, vetar i maslačak lokalnim brdima, tako i pesma koja je Alisu te godine zakovala na tron sa najpopularnijom pop pesmom, pripada svima.

Kompletan materijal za debi album uradio je Jovan Stojiljković, tako i tekst za “Sanju” . Znali smo o kome se radi, uživali smo i u muzici, a pogotovo u tekstu. Možda izgleda smešno, ali da nije bilo Sanje, pitanje je u kom smeru bi išla karijera benda, jer u kasnijem dobu stvaralaštva nijedna, baš nijedna, tema nije dostigla popularnost “Sanje” . Naravno da je tu bilo odličnih i rado slušanih bisera, sasvim pristojnih albuma, ali nijedan na sebi nije imao takav mega hit kao pomenuti debitanski album.

Udruženje muzičara džez, zabavne i rok muzike Srbije 26.10.2022. godine dodelilo je godišnje nagrade Godum. Za najemitovaniju pop pesmu po SOKOJ-u proglašena je “Sanja” od Alise. Jednostavno, ona traje i dan danas, održale su je sve one bezimene ljubavi koje su se rasplamsavale uz veliki hit, sva sećanja koja su Dunavom plovila decenijama, kao i svi oni maslačci nošeni vetrom, pobuna protiv malograđanskih manira i lažnih ideala.

Sama Alisa je jedan sjajan klupski bend, a sagledavši njihovu ukupnu karijeru može se reći da su rado bili slušani i od poklonika roka, slušljivi od strane onih koji su naginjali ka folku, a uvek toplo primljeni od strane pop kritičara. No, nikada, kao na početku karijere, kada nisu imali iza sebe nijedan album, nisu bili toliko popularni kao te 1985. godine.

Naša Sanja je svakako znala bit pesme, ali realno nikada nije tome pridavala poseban značaj, a, priznaćete, nije mala stvar biti opevan na albumu koji je prodat u preko 100.000 primeraka. Toliko ni sada u ovim naštelovanim pregledima preko jutjuba umišljene domaće pop zvezdice ne mogu dosegnuti. Mogu samo sanjati.

Naše Sanje već više od decenije nema. Negde visoko u oblacima, možda, ponekad se tiho nasmeši svojim krupnim crnim očima, savršenom lepotom i nežnom skromnošću. Da seća na nas. Bila je uvek sa nama, sad smo i mi sa njom, u mislima i u pesmi zanavek. Da, i nema čudesa, nije ni Alisa bila u toj zemlji, nema Belog Zeca, Ludog Šeširdžije, ali ima jedna suza za sve Sanje koje više ne hode ovom zemljom, za sve one iskonske lepotice koje su završile u zaboravu samo zato što o njima nije spevan stih.

Za našu Sanju Perić, ova suza je od mene.

Tags: ,

Zapisi

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll