Zaboravljeni biseri: Oružjem Protivu Otmičara

15.05.2024.
Rockomotiva

Zrenjaninska postava Oružjem Protivu Otmičara jedna je od najsimpatičnijih i, mnogima, najdražih muzičkih pojava ovih prostora, od ’90-ih godina naovamo.

Piše: Robert Ćajsa

Svojim poletnim “candy” pop/punk melodijama i vedrim raspoloženjem, razoružali su mnogobrojna tvrda srca. Netko je jedanput pronicnjivo primjetio da ih je samo geopolitička situacija spriječila u misiji osvajanja ostatka svijeta, poslavši u ropotarnicu anonimnosti, mnoge anglosaxonske srodne izvođače i bandove, u naletu vlastite autentičnosti (bez obzira na vrlo uočljive uzore) i nevjerojatne lakoće stvaranja i izvedbe ponuđenih pjesama.

Bio je lijep osjećaj saznanja, za postojanjem jednog ovakvog domaćeg banda, kojeg bez problema možete pustiti u bilo kojem trenutku, ako ste se našli u slušalačkom raspoloženju, u rasponu od Hüsker Dü, preko R.E.M. pa do Pixies (ili bilo što slično u širem kontekstu).

Prva tri albuma (Barbie Cue (1996) Komadić Koji Nedostaje (1998) uz istoimeni debitantski (1995)), krunski su dokaz, kako se bez velikih poruka i filozofiranja (ali ne i bezazlenih), mogu stvoriti velika djela, bez obzira od kuda dolazila, ako talent i znanje, ne zakopate skriveno duboko u sebi.


Ovu neponovljivu postavu činili su:
Dragana Mrkajić
Nikola Pavković
Draga Antov
Goran Savić


Biografija:

Grupu je 1992. godine osnovao Nikola Pavković (gitara) nakon što je napustio grupu Instant karma, zajedno sa Dragom Antonov (bas). Ostatak grupe je varirao dok se nisu pridružili Dragana Mrkajić (vokal, gitara) i Darko Kurjak (bubanj), koji su postali trajni članovi.

Prvi album grupe, koji nosi ime grupe, snimljen je i objavljen 1995. godine. Nakon objavljivanja Darko Kurjak napušta grupu i pridružuje se Partibrejkersima. Njega zamenjuje Vladimir Jovanović, iz grupa Gluve kučke i Instant karma. S njim grupa 1996. izdaje i svoj drugi album “BarbieCue“, koji je muzikalno dosta sličan prvom. Na albumu se između ostalog nalazi obrada pesme “Mladiću moj” grupe Zana, koja se zajedno sa pesmom “Saša Ajdanov” našla u filmu “Balkanska pravilaDarka Bajića. Godine 1997. se pesma “U koloru” našla na kompilaciji “Ovo je zemlja za nas?!?Radio Boom 93 (1992—1997).

Nakon toga je ponovo snimljen prvi album u remiks verziji pod nazivom “BarbieMix“. Zatim je Draga Antonov prešla u Veliki prezir, Nikola Pavković je formirao grupu Kineska kreda, i bend se raspao. Dragana se zaposlila u Zelenom zvonu kao šankerka. Posle nekog vremena, Pavković i Mrkajić ponovo oživljavaju grupu zajedno s basistom Kineske krede Aleksandrom Tolimirom te Markom Živkovićem (bubanj). U novom sastavu snimljen je album “Komadić koji nedostaje” 1998. godine. Naredne godine grupa se ponovo raspala tokom NATO bombardovanja SRJ.

Grupa se opet okupila 2002. i snimila album “Maštoplov” s novom pevačicom Ivanom Cvejin, koja je tada još bila u srednjoj školi. Godine 2004. opet dolazi do raspada i grupa je od tada neaktivna do 2007. kada se okuplja u novom sastavu koji je osim Pavkovića uključivao Žarka Dunića (bas), Ivanu Radomanovac (gitara, vokal) i Srđana Devića (bubanj). Iste godine izdat je album “Znaš ko te pozdravio“.

Tagovi: , , , , , ,

Starinarnica

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll