Otkriće zvano Bruce

01.11.2023.
Rockomotiva

Bio je tamo u toj kafani davne 79. u Vranju, neki stari razmrdani “đubox” i mogao si navečer samo trusit u sebe litre piva i ubacivat u njega nek svira do nesvijesti… to me jedino vraćalo u “civilizaciju” i podsjećalo na Zagreb!

Piše: Renato Metessi

Među svim tim pjesmama, nađem neku stvar piše “BadlandsBruce Springsteen! Čuo sam za njega kao neki “novi” Bob Dylan, pisalo je u “Rolling Stoneu“, a meni je tak sve bilo crno i jedan veliki BAD, da mi je baš lego naziv te dve pjesme “Badlands” i “Prove it all night“… aj u pič mač da ga čujem, rekoh?!

I bilo je gotovo, jest da to ni imalo baš veze sa Dylanom, il’ možda i je, al je bilo jebeno dobro… i to usred PUNKA i stvaranja New wave scene?!

Ja sam za “Sultans of swing“, kad sam ih prvi put čul, mislil da je to Bob Dylan, isto u vreme Pistolsa i Clasha? Čudno kako su se probili uopće baš tada.

Slično je bilo sa Bruceom, uglavnom te dve pjesme su me totalno uzele i prvom prilikom po povratku iz vojske… otišao u Na-Mu na remizi i ubo ovaj album “Darknes On The Edge Of Town” i vrtio ga i vrtio dok nisam upamtio svaki ton, prelaz, gitare i poistovjetio se sa “sumrakom na kraju grada”, bilo je tu te neke “divlje romantike”, otpadništva i neprilagođenosti! I ta pjesma o očevom šljakerskom životu u pjesmi “Factory” i “obećana” zemlja, pa predivna ljubavna “Prove it all night”… utjecale su na mene kasnije, naročito na prvi album ZvijezdaImitacija života“!

Kod njega me najviše od početka fascinirala njegova posvećenost rock ‘n rollu, dosljednost, jednostavnost i direktnost u tekstovima, znao je ispričati priče o svojim stvarnim il’ izmišljenim “junacima” i otpadnicima društva… izbjegao je sve zamke klasičnih planetarnih zvijezda i održavao taj image antizvijezde, njegova publika je dio cjelokupnog showa i svi su dio tog bratstva koje on namjerno stvara na svojim koncertima… briše granicu između publike i izvođača?!

Obožavam ga i dan danas i njegov novi album “Western Stars” i “There goes my miracle” su pravi biseri… uz Lennona, Dylana, Bowia i Strummera, bez sumnje… najviše je utjecao na moj životni svjetonazor i glazbu tj.rock ‘n roll uopće!

O snimanju iz prvog reda: “Razdor” koji nas je povezivao

Tags: , ,

Zapisi

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll