Zdenko Kolar i Magic Bush: “Superheroj” ili deo Idola

31.03.2023.
Rockomotiva

Na albumu nema zažarenog adrenalina, peva se o običnim stvarima, ljubavima, snovima, ali su pesme nekako sve slične jedna drugoj, kao da se neka skrivena tema Bitlsa vrti pritajeno u sklopu klasičnog roka, bluza i savremenog džeza. Osećaju se ostaci negdašnjih Idola, mirnoće koju je zidao Vlada Divljan, ali i na mahove, opet u nekakvoj pozadini, onoga što radi Zona B.

Piše: Miodrag Marković

Odavno ne postoji bilo kakva neophodnost za ilustraciju ljudskih izdignuća, u smislu postanka moćnog čoveka u odnosu na običnu jedinku koja luta svojim krivudavim stazicama, iz razloga da su mediji ti koji crtaju lik heroja ili protivnika istom, sve se svodi na dokonu zabavu ili tešku propagandu. Zavisi iz kog ugla gledano. Poziciranja jesu različita, ali sistem vrednosti je lako okretljiv, što je uočljivo i u novom talasu domaćih serija koje imaju slične sadržaje, identične junake i razgradive moralne sadržaje. Biti superheroj u muzičkom smislu je nešto drugačije, povodi se razlikuju, ali ideja ostaje ista, biti različit, pravedniji, ali i voljeniji.

O Zdenku Kolaru odavno je sve rečeno, napisano i odslušano. Njegova biografija je usko vezana za Idole i Vladu Divljana, uvek je bio osoba u senci, ali siguran i odan svemu onome što je uradio u svom muzičkom životu. Nenametljiv, nekako usporeno tih, ali i vizuelno simpatičan. Bio je koren Idola, temelj svih njihovih uspona i padova, nikada u prvom planu, ali stameni nosilac njihovih ideja. A onda je definitivno rešio da izađe iz senke.

Uz nesebičnu pomoć benda Magic Bush, otisnuo se u nove vode. Sjajan basista rešio je da pusti i glas iz sebe, na sasvim prihvatljiv način, bez nekog osobitog egzibicionizma. Nema zanosa i bespotrebnog klišea u pokušaju lucidnog stvaranja nečega što mu ne pripada.

Ako je Zdenku album “Superheroj“, kao debitansko solo iskazivanje, samo početak jednog novog muzičkog razdoblja u kome će dominirati i njegov vokal, onda je na sasvim solidnom putu da u karijeri izvrši jednu bitnu nadogradnju. Put nije ni kratak, ni jednostavan. Moraće sebe još uložiti i iskristalisati kroz nameru da bude drugačiji u odnosu na sve ono što je radio do sada. Na albumu se nalazi dvanaest songova, neki od njih su Zdenkovo samostalno delo, a neke potpisuju članovi Magic Busha. “Superheroj” je jedan pitak album, ni najmanje pretenciozan, zvuči smireno, da ne kažem mirnodopski.

Na albumu nema zažarenog adrenalina, peva se o običnim stvarima, ljubavima, snovima, ali su pesme nekako sve slične jedna drugoj, kao da se neka skrivena tema Bitlsa vrti pritajeno u sklopu klasičnog roka, bluza i savremenog džeza. Osećaju se ostaci negdašnjih Idola, mirnoće koju je zidao Vlada Divljan, ali i na mahove, opet u nekakvoj pozadini, onoga što radi Zona B. Taj bluz koji izlazi na momenat iz nekog pupoljka, brzo se vraća u cvet koji sklapa latice i tiho se vraća usnulim notama.

Lično, najviše mi se dopala “Neka bude“, vesela pesmica koja svojom nadahnutom lepršavošću kao da je sišla sa albuma “Distorzija” Električnog Orgazma. U svakoj noti oseća se huk vetra koji kao da lagano kruni stene i njihov prah posipa kroz nebeska prostranstva. Prepoznatljivost nekih ranijih stilova i bendova sama se nameće, prosto, kao da sam negde te rifove već čuo. “Savršeni par” me podseća na odavno zaboravljenu beogradsku grupu I. Pesma koja zatvara album, “Opekotine“, možda je i najinteresantnija od svih na albumu, deklamovanje Zdenkovo uz prisustvo muzike, zanimljivo ritmično seckanje izvučenih edukativnih zvukova obojenih u džez maniru, neodoljivo me podseća na motive prošarane Konstraktinim stilom.

Na kraju ovog malog sižea debi albuma Zdenka Kolara moram istaći da isti prijanja uz uho u bilo koje doba dana, nenametljivo, stilizovano nežno, kao da dremate u kišno popodne, bez cilja i plana za bilo kakav večernji izlazak.

Tags: , ,

Zapisi

© Copyright 2015 - 2023 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll