Škorpionski zalog za besmrtnost

22.05.2023.
Rockomotiva

Taj mali korač je nekako zafalio nemačkom bendu Scorpions, a uvek su tu nadomak lige večitih, imali su nekoliko hitova kojima su razbijali, kako emocije tako i predrasude, udarnički su godinama radili i svaku priliku za promociju svoje muzike su iskoristili.

Piše: Miodrag Marković
Foto: youtube

Ponekad obični ljudi stignu na mic da uđu u legendu, ali im je taj jedan koračić pretežak da bi neki svoj zalog za besmrtnost overili za života svog. U neopreznoj avanturi, koju klešu celog svog postojanja, obično preskaču one delove aktivnosti koje bi sami hteli da zaborave, odnosno da negiraju da su se ikada i zbile. Svi uvek žele da odmah polete, da pokrenu vlastite mašinerije koje bi ih vodile u onome što rade ka večnom smišljenom sjaju, no ponekad treba i stati. Uvek je problem u tom voljnom nedostatku kada se treba ustaviti, podvući crtu i duboko se zamisliti šta i kuda dalje.

Svežina rastućeg nadahnuća obično je obrnuto proporcionalna razumskim željama da se uspe po svaku cenu na lestvici one umetnosti kojoj se pripada ili u onoj branši gde se teži da se dokaže vlastita moć, intelekt ili veština kojom se ovladalo. Sve ovo nije uvek merljivo samo novcem, medijskom galamom ili brojem šestocifrenih pregleda po raznoraznim striming platformama. Svetu je odnavek data mogućnost da uživa u malenom muzičkom haljetku, zavisno od kulture kojoj pripada, vremenu u kome živi i spoznaji da ispod svakog tona leži i još neki drugi zvuk, da ispod svakog stiha ćuti deo boli i razapete tuge, ovenčan ponekom zvezdicom sreće. Upravo taj skup nedeljenja sopstvene teskobe rađa umetničku dušu koja u svojoj slojevitosti i krhkosti uglavnom ne iznese nikada do kraja tu vizuelnost trenutka i nemir sa kojim se uspela. Taj tihi šapat poetike i muzikalnosti ugravirane u misli umetnika zna da izrodi genijalnost slikanja obnažene realnosti u nekakvo drugo, lepše, zaceljujuće ruho.

Taj mali korač je nekako zafalio nemačkom bendu Scorpions, a uvek su tu nadomak lige večitih, imali su nekoliko hitova kojima su razbijali, kako emocije tako i predrasude, udarnički su godinama radili i svaku priliku za promociju svoje muzike su iskoristili. Možda ne samo nje, već i ideja koje su nosili u sebi. Više puta su naglašavali kroz svoje stihove da su odani miru, prijateljstvu i ljubavi koja ih okružuje, no podržali su i sve “vetrove promena” koji su duvali, u možda njihovom najkvalitetnijem periodu, krajem osamdesetih godina.

Što se tiče sveukupnog kvaliteta muzike tu nema dileme, kako je bend muzički narastao, tako su i njihovi albumi bivali sve raznovrsniji u produkcijskom smislu, moćniji i osavremenjeniji. Bend u svom opusu ima, od prvog zajedničkog albuma 1972. godine pa do sada, 19 dugosvirajućih izdanja. Svega je tu bilo, od klasičnog roka, hard roka, hevi metala, do nekakvog mekog rokenrola. Rudolf Šenker, gitarista i osnivač grupe te pevač Klaus Majne, su kičma Škorpiona.

Poslednji album objavili su prošle godine, i kako vreme lagano odmiče, čine mi se sve bolji i bolji. Čvrst, pouzdan zvuk, preplitanje žestokog roka i hevi metala, vrši tu nadogradnju iskustva i snage sastava da se ogleda i u nečemu novijem, da ne stanu u ono vreme mladosti kada su počinjali i dali su sebi taj odušak da se kroz decenije stvaralaštva iskristalizuje njihov zvuk prepoznatljivosti, taj rif, solo i vokal, već kod uvodnih tonova, niže neku posebnu nisku prepoznatljivosti grupe.

Škorpioni će, ako Bog da zdravlja i mira, kroz dve godine proslaviti 60. godišnjicu svoga postojanja. Od skromnog nemačkog benda do super zvezda gradili su svoj put, od najboljeg nemačkog benda sedamdesetih godina prošlog veka, do jednog vrhunskog rokenrol spektakla. Muzika je uvek iznad svih, ne zaboravite to. Mogli su pevati i na svom maternjem jeziku, sumnjam da bi bili manje popularni, jer rok ne poznaje granice. A oni su, pre svega, rok bend, njihova muzička vrteška još uvek nije stala.

Za nešto malo više od mesec dana svo svoje umeće, nizano kroz decenije osebujnosti roka, iskazaće i pred beogradskom publikom. Njihovi mali koraci i na našim prostorima sigurno će ih odvesti u taj ep zlatnih snova rokenrola.

Ja, iako sviraju duže nego što čak i godina imam, verujem u njih. Još uvek…

Tags: , ,

Zapisi

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll