Bombaj štampa – treći najveći novoprimitivni bend

26.09.2023.
Rockomotiva

Bombaj štampa je rock grupa osnovana 1982. godine u Sarajevu kao proizvod pokreta Novi Primitivizam. Naziv “Bombaj štampa” potječe od izraza “bombati”, što znači lagati, odnosno izmišljati.

Tekst & foto: press

Bombaj štampu je 1982. godine osnovao gitarista Nedim Babović, a u maju 1983. godine pridružio mu se i glumac Branko Đurić Đuro.

Legenda kaže (tačnije obično dobro upućen poral Kaleidoskop) da: Đuro je svoju RNR karijeru počeo kao očajan bas gitarista u nekoliko (još očajnijih) malih bandova a prva “ozbiljnija” grupa je bila SCH u kojoj je prvi put počeo da pjeva. Bio je drugi pjevač grupe i bio je tako uspješan u tome da su ga već poslije dva-tri koncerta izbacili iz banda.

U to vrijeme je, pored Elvisa i Pušenja u Sarajevu postojalo još nekoliko bandova. Dva od njih su bili Ševa i Ševin Orkestar. Da ne bi dolazilo do zabune oba benda su odlučili promijeniti svoja imena, Ševin Orkestar u Plavi Orkestar a Ševa u Bombaj Štampa. Pjevači tih grupa su bili Loša – dječak sa kapicom i Nedo – gitarista sa najboljim “gardom” u gradu (tako ga je nazvao Dražen Ričl Zijo – tada gitarista Elvisovih Meteora).

Nedo, Mišo i Edo su odlučili da nađu frontmena i pozvali su Đuru na audiciju u njihov podrum. Poslije dvije pjesme, tri pive i četiri jointa Đuro je postao novi pjevač Bombaj Štampe. Ni danas nije poznato šta je bilo odlučujuće da ga prime u band – tri pive ili četiri jointa.

Od tada njihovo druženje počinje da prerasta prijateljstvo i postaju neka vrsta rodbine, porodice, sekte.

Omiljena mjesta postaju Bombaj Štamparija – podrum na Dobrinji u kom vježbaju i Bombaj redakcija – Nedin stan u ulici Kralja Tomislava.

Ubrzo nakon osnivanja, grupa je počela po sarajevskim klubovima držati zajedničke i samostalne koncerte na kojima su svirali svoje hitove “Željo, to je moj tim“, “Jogging across Alipašino polje” i “Dole”. Ove tri pjesme kasnije su se našle na LP ploči pod nazivom “Jogging across Alipašino polje (LP “Nove nade, nove snage)” iz 1984. godine.

Djelovanje grupe uveliko su ograničavale Đurine glumačke obaveze, pa je njihov prvi album pod nazivom “Bombaj Štampa” izdat tek 1987. godine.

Promocija albuma kasnila je preko godinu dana, jer je u vrijeme njegovog izlaska Đuro bio angažovan na snimanju filma “Dom za vešanje”. Međutim nakon snimanja grupa u proširenom sastavu, koji je obuhvatao i duhačku sekciju, nastavlja sa koncertima po SFRJ, te učestvuje na turneji “Top liste nadrealista”. Neki od hitova sa ovoga albuma su: “Mrak i ja”, “Otvorena pjesma Đorđu B.”, “Često poželim da sve zaboravim”, “Mali Motorin“… Također na albumu se našla obrada pjesme “Superman” od grupe Elvis J. Kurtović & His Meteors. Autori većine pjesama na albumu su Đuro i Nedim Babović.

Drugi album, pod nazivom “Ja mnogo bolje letim sam” objavljen je 1990. godine, u nešto izmjenjenom sastavu. Naslovna pjesma “Bolje letim sam“, ujedno je i najveći hit, dok se na albumu našla i obrada pjesme “Ćerka jedinica” ponovo od grupe Elvis J. Kurtović & His Meteors. Kao i na prvom albumu, autori većine pjesama su Đuro i Nedim Babović. Povodom izlaska albuma odsvirali su seriju nastupa, a početkom rata u Bosni i Hercegovini se prekida aktivnost benda. Svoj zadnji predratni nastup imali su 1991. godine u Pakracu.

Nakon dugogodišnje pauze grupa se ponovo okuplja, te 2010. godine objavljuje treći album pod nazivom “Neka DJ odmah dole CJ“. Najveći hit sa ovog albuma zasigurno je pjesma “Nedim“, obrada pjesme “Nadine” od Chuck Berrya i pjesma “Vriska“.

U intervju za Klix.ba nedavno je Đuro istakao je koliko mu je važan bend i muzika te najavio novi album:

Sada ozbiljno spremamo novu ploču, koju smo dugo obećavali. Izdali smo tri – četiri singla, koji će se naći na toj ploči, a, naravno, imamo i nove pjesme, kojeg Nedo i ja spremamo. Početkom godine ćemo s bendom napraviti aranžmane i nakon toga će definitivno izaći nova ploča.

 

Tagovi: , , , ,

Starinarnica

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll