Sanjalice – prve jugoslovenske “devojke na struju”

13.05.2024.
Rockomotiva

Sanjalice su bile rok bend iz Beograda, poznat kao jedan od prvih sveženskih u Jugoslaviji. Grupa je zvanično osnovana 1. januara 1965. godine, ali je prvi nastup imala 29. decembra 1964. godine u Pionirskom parku u Beogradu.

Tekst & foto: arhiv

Prvu postavu benda činiile su Ljiljana Mandić (vokal, gitara), Slobodanka Mišćević (ritam gitara, vokal), Ljiljana Jevtić (bas gitara), Vojislav Veljković (bubnjevi) i Radomir Vuković (klavijature). Krajem 1966. Veljković je napustio sastav i otišao na služenje vojnog roka, a zamenila ga je Snežana Veselinović, koja mu je u to vreme bila devojka. Ne želeći da bude jedini muški član benda, Vuković je napustio sastav, a Sanjalice su nastavile sa aktivnostima kao jedan od prvih ženskih bendova u SFRJ.

Na takmičenju bendova pod nazivom Beograd—Zagreb, koje je održano 1967. godine, osvojile su prvo mesto. Iste godine nastupile su na veoma popularnoj festivalskoj turneji Letnji karavan, na kojoj su nastupili popularni pevači pop muzike. Tokom 1967. bend je nastupao i u Rumuniji, na modnim revijama i na rumunskim radio stanicama. Iste godine bend je objavio prvi EP na kojem su se našle pesme Idem u svet, Bez reči, Nemoj reći da me voliš i Mi mladi. EP pod nazivom Idem u svet objavljen je pod okriljem Jugotona. Kasnije iste godine, bend je objavio drugi EP, sa pesmama Marioneta, Znam da ćeš se vratiti, Haj, Lili, haj-lo i Srećni zajedno, pod okriljem diskografske kuće Diskos.

Tokom leta 1968. godine bend je prove dva meseca nastupajući u Puli i drugim gradovima u Istri. Tokom iste godine, bend je objavio EP sa pesmama Marijana, To su bili dani, Ta mala lejdi i Misli ponekad na mene, preko Beograd diska. Godine 1968. Slobodanka Mišćević otpevala je tematsku pesmu za film Pusti snovi, koji je režirala Soja Jovanović. Pesma je objavljena na EP-u Muzika iz filma Pusti snovi.

Tokom karijere, Sanjalice su često nastupale na modnim revijama, predstavljajući odeću koju je dizajnirao Aleksandar Joksimović. U pozorištu Đuro Salaj bend je nastupio u predstavi Bitnici, u kojoj su pevale, a pored njih, na bini su bili Dragan Nikolić, Miša Janketić, Dušan Golumbovski... Godine 1969. članice benda odlučile su da okončaju karijeru.

EP:
Idem u svet (1967)
Marioneta (1967)
Marijana (1968)

Tagovi: , , ,

Starinarnica

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll