September jedne mladosti

14.09.2023.
Rockomotiva

Klavijaturista Tihomir Pop Asanović i vokalni solista Janez Bončina, u to vreme već veterani domaće rock scene, u Ljubljani su 1975. formirali novu progresivnu rock grupu kojoj su naziv dali po mesecu osnivanja – September.

Tekst & foto: arhiv

Asanović je ranije svirao u bendovima Time, Pro arte i Jugoslovenskoj pop selekciji i izdao dva solo EP-a, a Bončina (inače, diplomirani slikar i nekadašnji omladinski fudbalski reprezentativac) je bio gitarista i pevač u bendu Mladi levi.

Bend je uglavnom svirao jazz rock. Predstavljali su Jugoslaviju na festivalima mladih u Sovjetskom Savezu, Istočnoj Nemačkoj i na Kubi. U njemu su bili i trubač i violinista Petar Ugrin (diplomirao na Muzičkoj akademiji u Ljubljani, nastupao na inostranim jazz festivalima, svirao u grupama Mladi levi, Jugoslovenska pop selekcija, radio je kao profesor na jazz školi u Gracu), a svi oni su u različitim periodima svirali i u Big Bandu RTV Ljubljane. Bendu se ubrzo priključio gitarista i pevač Marijan Maliković.

U ritam sekciji koja je izazivala strahopoštovanje bili su bubnjar Ratko Divjak (Dinamiti, BP Convention, Time), basista Čarli Novak (Generals, Srce) i perkusionista i saksofonista Braco Doblekar (ex Generals, Srce, Pro arte, Jugoslovenska pop selekcija). Vedran Božić, legendarni gitarista grupe Time, ponekad je nastupao na njihovim koncertima.

Prvi LP „Zadnja avantura“ objavili su već početkom 1976. godine i na njemu je sve kompozicije potpisao Janez Bončina, sem pesme „Ostavi trag“ koju je zajednički uradio sa Dadom Topićem.

Zbog obaveza prema Plesnom orkestru Radio Ljubljane krajem 1977. godine iz grupe su otišli Petar Ugrin, Čarli Novak i Ratko Divjak, pa su u novom sastavu bili gitarista Marjan Maliković (ex Kameleoni, Srce), basista Jadran Ogrin (ex Kameleoni) i bubnjar Nelfi Depanger (ex Kameleoni).

Početkom 1978, grupa Septembar je gostovala u Sjedinjenim Državama (nastupali su po koledžima), gde su snimili album “Domovina moja“, njihovu drugu ploču za koji su pesme napisali Asanović i Bončina. LP je sadržavao pesme koje su bile bliže konvencionalnoj rok muzici, koja je uvođenjem gitare dobila rock orijentisan zvuk, a pažnju su posvetili i višeglasnom pevanju.

U momentu kada su planirali ponovni odlazak u Ameriku, sasvim iznenada su doneli odluku da prestanu sa radom. Grupa je poslednji put nastupila 5. novembra 1979. u Zenici.

Godine 2003. godine izašao je kompilacijski album “The Best of September“. Grupa se okupila za turneju sa koncertima u Puli, Portorožu i Mariboru, a završili su nastupom u Hali Tivoli u Ljubljani, gde su kao predgrupa “ukrali šou” slavnim “metalcima” Deep Purple.

Još jednom se javno pojavljuju na velikoj sceni 2014. godine nastupajući na niškom džez festivalu Nišvil, sa četvoricom iz originalne Septembera – Janezom Bončinom, Tihomirom Pop Asanovićem, Bracom Doblekarom i Marjanom Malikovićem, uz Janija Modera, Blaža Jurjevčića, Jana Gregorku i Žigu Kožara.

Tagovi: , , , , , , , , , , ,

Starinarnica

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll