Boa koja je zagrizla večnost

14.10.2023.
Rockomotiva

Boa je zagrebački art-rock sastav osnovan 1979. godine. U samom početku svoga djelovanja, Boa je bila pod utjecajem art rock glazbenika kao što su Peter Gabriel i David Bowie. Njihova glazba bila je primjer intelektualnog popa, o kojoj se pročulo u Europi, pa su stoga svoje mjesto našli u rock enciklopediji uglednog talijanskog “Rockstara.”

Tekst: Wikipedia
Foto: arhiva

Pod utjecajem glazbenih pravaca art rock, funk i novi romantizam sastav Boa počeo je s koncertnim aktivnostima 1979. godine u sljedećem sastavu: Mladen Puljiz (klavijature, vokal), Slavko Remenarić (gitara), Igor Šoštarić (bubnjevi) i Damir Košpić (bas).

Pripreme za izlazak u javnost trajale su dugo. Još 1974. godine krajem osnovnog i početkom srednjoškolskog obrazovanja Puljiz i Remenarić, pored bavljenja klasičnom glazbom, a pod utjecajem sastava Yes, King Crimson, Genesis, David Bowie, Roxy Music, Peter Gabriel, počinju sve više eksperimentirati i s drugim stilovima. Postavi se pridružuje prijatelj iz škole i kvarta (Maksimir) Igor Šoštarić te su u raznim postavama djelovali od 1977. do 1980.

Nakon što se grupi pridružuje student iz Zadra Damir Košpić 1980. sastav postavlja temelje prvog albuma i počinje intenzivne klupske nastupe u Zagrebu po klubovima kao što su Studentski centar, Lapidarij, Jabuka. Predstavljali su ranije radove kao i stvari s budućeg prvog albuma. U jeku novog vala i u vremenu kada je postojao interes za domaći rock, a nakon što su se već etablirali sastavi kao Azra, Haustor, Film… Boa je zaintrigirala publiku i kritiku posve drugačijim zvukom i stilom. Taj stil je bio u suglasju s tada aktualnim trendovima i sastavima koje su obilježile prijelaz na novu dekadu kao što su Talking Heads, Simple Minds, Japan.

Prve demo snimke sastav snima u studiju Radio Zagreba. U ljeto 1981. sastav potpisuje diskografski ugovor s izdavačkom kućom Suzy, a krajem ljeta demo snimka pjesme “Stol” dolazi na prvo mjesto top liste beogradskog Studija B. i time se širi interes za sastav.

U jesen iste godine sastav snima svoj istoimeni prvi album Boa u Švedskoj, u mjestu Torsby u produkciji Tihomira Tinnie Varge. Album je dočekan s izrazito dobrim kritikama te je osvojio naklonost publike. Sastav je glazbeno definiran kao art rock iako su zbog stylinga sastava često svrstavani u novi romantizam. Pjesma “Milion” koja otvara album postaje hit. Zbog provokativnih tekstova kao što su navedeni “Milion”, pa “Sela gore“, “Živjeti od mraka“, “Na nišanu” i drugih sastava umalo dobiva etiketu “šund” tadašnje Komisije za šund. Albumi s takvom etiketom bili bi znatno skuplji zbog poreza na šund. Prema glasovanju objavljenom u glazbenom časopisu Džuboks, osvajaju naslov najperspektivnije grupe 1982. Iste godine sastav intenzivno nastupa i istovremeno priprema materijale za svoj drugi album.

U jesen 1982. sastav snima svoj drugi album, ponovno u Švedskoj, ovog puta u studiju producenta albuma Sjunne Fergera. Unatoč nešto drugačijem zvuku album projektira sad već prepoznatljiv stil grupe. Drugi LP nazvan “Ritam strasti” izlazi u zimu 1982. godine. Isti potvrđuje status grupe kod publike i kritike. Polovicu albuma čine ljubavne pjesme – “Jer ljubav je“, “Vrijeme može čekati“, “Kriva priča“, “Dođi“, “Sve što daješ“, dok ostatak čine individualne opsesije i razmišljanja mladih intelektualaca od kojih je najupečatljivija pjesma “Moj put“, najlaganiji dio albuma.

Kroz 1983. sastav je odsvirao stotinjak koncerata diljem bivše Jugoslavije. Uz ovakav tempo radili su i na pjesmama za treći album koji sastav snima u jesen 1983. ponovno u Ferger studiju u Švedskoj, ali sada u produkciji same grupe.

Album “Govor tijela” izlazi početkom 1984. i donosi komercijalniji zvuk, što nailazi na podijeljene reakcije kritike. Publika prihvaća album s kojeg se izdvajaju neki od najvećih hitova grupe kao što su “Tako lijepa” i “Za vezu je potrebno dvoje“. Boa promovira album koncertnim nastupima. Zbog tempa kojim je sastav od 1981. do 1984. izdavao albume i održavao koncerte dolazi do prezasićenosti članova, koji odabiru dovršetak započetog akademskog obrazovanja. Krajem 1984. sastav prestaje s radom.

Boa se 1989. ponovno okuplja u novoj postavi… ali to je već bila neka druga priča.

Tagovi: , ,

Starinarnica

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll