Dan kada je Grunge umro (u deceniji u kojoj je prava sirova muzika nestala)

11.04.2024.
Rockomotiva

Konačni dani Kurta Kobejna bili su totalni haos. Poslednja dva koncerta Nirvane održana su u Ljubljani 27. februara i 1. marta 1994. u Minhenu. Kurt ih je jedva podnosio. Uništile su ga depresija i droga. Na jednom od koncerata pada u komu na 24 sata. Svetski mediji već objavljuju da je preminuo, ali se budi iz kome.

Piše: Ljupčo Davčev

Courtney, njegova žena, prva ga vidi budnog. Želi da se razvede od nje, isteruje Davida Grola iz grupe, pa ga vraća, piše svima pisma, pa ih cepa, pa opet nešto napiše… Sav je utonuo u depresiju, promene raspoloženja ga ubijaju.

Nirvana je već neformalno raspuštena i oni to znaju. On pristaje da ode u LA na lečenje u poznatu kliniku. Kris Novoselić (basista Nirvane i prijatelj) ga vozi na aerodrom. Na samom aerodromu se predomislio i između njih dvojice izbija tuča. Kurt beži sa aerodroma i ne ide na lečenje, već kupuje drogu i sačmaru.

Prethodno oružje oduzela mu je policija, jer ga je njegova supruga Courtney, prijavila da želi da izvrši samoubistvo.

Ipak posle nekoliko dana odlazi na kliniku u LA na lečenje. Ali ne ostaje dugo, beži odatle. Ide u njegovu kuću u Sijetlu. Poslednji put vidi svoju ćerku Frances. Dani od 4. do 8. aprila su potpuno zamagljeni.

Četvrtog aprila, Kurt je viđen kako šeta delom grada poznatom kao područje dilera droge. Tih dana on nema prijatelje, troši nekoliko hiljada dolara dnevno na drogu. Depresija i droga ga udaljuju od svega, u svojoj glavi ima neke čudne igrače koji mu ne daju mira. Prepušten je sam sebi, a poslednja osoba koju zove je Pat Smear – novi, četvrti član Nirvane. Ali ovaj nije čuo poziv, i nije mu se javio.

Nekoliko dana niko nije video Kurta. Pronađen je 8. aprila, upucan sačmarom. Policija kaže da je vreme smrti 5. april.

Savest i vođa generacije, glasnogovornik, ikona, najveće ime alternativne scene izvršava samoubistvo (valjda, još postoje neke sumnje kako se sve to desilo i ko je sve bio umešan). Niko pre i posle njega nije mogao da se približi onome što je Kurt uradio sa samo tri albuma u ​​rasponu od četiri godine. Njegova muzika je inspirisala generacije, za milione bendova i muzičara prvi akordi koje su naučili bili su akordi „Smells like teen spirit” sa albuma „Nevermind” iz 1991. godine. Ovaj album je jedan od onih koji menjaju svest čoveka, odavde počinje da se meri vreme pre i posle Nirvane. Posle njega ništa nije bilo isto. Svi su želeli da liče na njih, da se oblače i ponašaju kao oni.

On/oni su stvorili milione i milione ljubitelja alternativne muzike i na taj način uzdigli Grunge na nivo mainstreama.

February 15, 1994 – Paris, FR
Photo by Youri Lenquette

Oni ruše na top listama jednog Majkla Džeksona, Vitni Hjuston, Maraju Keri…baš ti otpadnici iz Sietla.

Kurtov talenat da stvori pesmu ni iz čega, kao i njegovi koncertni nastupi bili su legendarni.

Ovaj 5. april je dan kada je Grunge bukvalno umro. I zaista, ta energija, taj pokret, zajedništvo je nestalo. Grunge grupe posle ovoga ne sviraju Grunge, već post Punk ili post Grunge ili neki metal stil.

Iako je prošlo 30 godina nije pronađen dostojan naslednik koji bi se približio životu i delu ovog neverovatnog lika. A umro je u svojoj 27-oj godini, i time se priključio onoj tajanstvenom klubu besmrtnih „do 27“.

Hajde da vam odam jednu tajnu. Na nekim izdanjima albuma “Nevermind” nalazi se tajna pesma. Posle poslednje pesme sledi pauza od 10 minuta, a zatim sledi pesma “Endless, Nameless” koja nije ni upisana na omotu albuma. Pronađite je i uživajte u ovom delu čiste energije. A tebi se Kurte, moj prijatelju po duši, zahvaljujem na svemu što si uradio, RIP.

Tagovi: , , , , , ,

Starinarnica

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll