Osmi Putnik – Gibino dečje “tvrdo” igralište

12.10.2023.
Rockomotiva

Splitski rock i heavy metal sastav Osmi Putnik osnovan je 7. svibnja/ maja 1985. godine. Ime je dobio po hrvatskom prijevodu američkog filma Alien (Osmi putnik). Prvi vokal bio je danas slavni Zlatan Stipišić Gibonni. Bili su jedni od najpopularnijih hard rock sastava na prostorima Jugoslavije. U svojoj glazbenoj karijeri objavili su četiri studijska albuma.

Tekst & foto: press

Sastav su osnovali pjevač Zlatan Stipišić, bas-gitarist Davor Gradinski Dado, te gitarist Nenad Mitrović Mitar. Njima se kasnije pridružio i gitarist Igor Makić te bubnjar Dražen Krolo i u ovoj postavi sastav je održao svoj prvi koncert 1. kolovoza/ avgusta 1985. nastupajući zajedno sa skupinom Zabranjenim pušenjem na splitskim Gripama. Mjesec dana nakon toga osvajaju prvo mjesto na Dalmatinskim omladinskim rock susretima.

Uskoro dolazi do promjena u sastavu i iz njega odlaze Igor Makić i Dražen Krolo, koje zamjenjuju gitarist Bojan Antolić Božo, te bubnjar Mario Kuzmić Kuzma. U toj postavi sastav pobjeđuje na zagrebačkoj “Stereoviziji” s pjesmom “Lutko moja takav sam ti ja“, postajući sve popularniji među rock publikom širom zemlje. Nedugo zatim iz sastava odlazi Mario Kuzmić i na njegovo mjesto dolazi Miro Marunica Marun. Slijede brojni nastupi i potpisivanje ugovora s tadašnjom diskografskom kućom Jugotonom (danas Croatia Records) u čijem je izdanju 1986. izašao njihov prvi album “Ulična molitva“. Album se prodao u srebrnoj nakladi.

Mislim da su oni nama dali ugovor jer smo bili dosadni! Bili smo dosadni u želji da se izborimo za sebe, to je bila neizdrživa upornost! Nije s njihove strane postojala luda vera, nego nisu mogli da izdrže! Uz mene je bio prijatelj koji je bio spreman da ne ide u školu da bi sa mnom obilazio kancelarije, pravio mi društvo. Ostatak ekipe je vesti čekao kod kuće. Prva dva-tri puta smo se vratili praznih ruku. Imam jedan papir kod kuće na kojem piše “Vaša muzika nije dovoljno kvalitetna”. Ali sledeći put nisu odoleli, prisećao se nedavno Gibo događanja sa sredine osamdesetih.

HM fest 86: Crna Udovica i Osmi Putnik

Sastav nastavlja s koncertnom promocijom albuma, u sklopu koje svira i na prvom tradicionalnom HM festivalu u Sarajevu. Sastav 1987. godine popisuje novi ugovor s beogradskom izdavačkom kućom PGB RTB i s producentom Mirkom Krstičevićem (basist splitskog sastava Metak) snima svoj drugi studijski album “Glasno, glasnije“, na kojem u istoimenoj pjesmi gostuju i nogometaši Hajduka iz Splita, Vulić, Jerolimov, Andrijašević i Pralija, a sama pjesma je i napravljena kao podrška nogometnom klubu.

Nakon snimanja albuma iz sastava odlazi Marun, a na njegovo mjesto dolazi Mirjan Jovanović Tošo, a iste godine sastav je izabran za skupinu godine po izboru čitatelja Rock magazina. Album “Glasno, glasnije” po istom izboru osvaja drugo mjesto za album godine, odmah iza albuma “Kao kakao“, skopskog sastava Leb i sol.

Grupa početkom 1988. godine ulazi u studio i snima svoj treći album “Drage sestre moje… nije isto bubanj i harmonika“, uz kojeg je objavljen i prvi singl “Mi smo majstori“.

Samo nekoliko mjeseci nakon što je objavljen album, uslijed velikog pritiska radi neriješenog pitanja menadžmenta Gibonni odlazi iz sastava, a zamjenjuje ga Marsell Benzon, dok Mirjana Jovanovića zamjenjuje Petar Šantić Peki. Stipišić prelazi u sarajevski heavy metal sastav Divlje jagode u kojem ostaje godinu dana, a početkom devedesetih počinje svoju uspješnu solo karijeru.

Sastav je nastavio s koncertnom aktivnošću sa Marsellom Benzonom kao pjevačem, no trojica članova dobivaju poziv za odsluženje vojnoga roka. Sastav miruje do 2002. godine kada se ponovo okupljaju Bojan Božo Antolić, Davor Dado Gradinski i Mirjan Jovanović Tošo kojima se priključuju vokal Dean Clea Brkić (iz sastava Pandora) te gitarist Kristian Krista Barišić (iz sastava Kompleks K).

Nakon pune dvije godine od okupljanja, 2004. započelo se sa snimanjem albuma “Živ i ponosan” koji izlazi sredinom svibnja 2005. godine za izdavačku kuću Dancing Bear (Hrvatska), te za One Records (Srbija) pritom obilježavajući i dvadeset godina od osnutka sastava. Album se snimao i pripremao u studiu Pandora Box, pod produkcijskom palicom Deana Clea Brkića. Na materijalu se nalaze stare uspješnice “Glasno, glasnije” i “Srce od kamena“.

11. lipnja 2006. godine nastupili su kao predgrupa na koncertu britanske hard rock skupine Motörhead. Nakon niza uspješnih koncertnih nastupa u regiji, sastav početkom 2010. godine ulazi u studio i započinje sa snimanjem novog, petog po redu albuma pod imenom “Tajna“. Za produkciju je i ovaj put bio zadužen karizmatični frontmen sastava Dean Clea Brkić. Album je objavljen 31. srpnja 2010. te sadrži 11 novih pjesama među kojima se nalazi i obrada pjesme Zdravka Čolića, “Glavo luda“.

Tagovi: , , ,

Starinarnica

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll