Vatreni poljubac – Mića doktor u ovčijoj koži

03.09.2023.
Rockomotiva

Kad sam pokrenuo svoju grupu Vatreni Poljubac 1977. to sam uradio u ovčijoj bundi koja je bila moj zaštitni znak i zbog nje su moj teški rok kritičari nazvali “pastirski rok” hahahaha… – Mića.

Tekst & foto: arhiv

Vatreni poljubac je 1977. godine u Sarajevu osnovao bivši bubnjar Kodeksa, Indeksa i Bijelog dugmeta Milić Vukašinović, koji se odlučio da ostavi palice i pređe na gitari, te preuzme ulogu glavnog vokala.

Uz to se upustio u komponovanje i pisanje tekstova. Ostala dva člana prvobitnog sastava bila su Šefćet Hodža, basista bivši član Divljih jagoda i Perica Stojanović, bubnjar bivši član Indeksa (postava sa naslovne fotografije).

Prvi singl objavila im je izdavačka kuća Jugoton 1978. godine sa pjesmama „Doktor za rokenrol” i „Tvoje usne su bile moj najdraži dar” i odmah udarac u glavu. Pesma “Doktor za rokenrol” predstavlja njegovu ultimativnu biografsku priču. Singl je efektno producirao Nikola Borota, a pesma je u listu “Zdravo” 1978. godine proglašena za hit godine.

Drugim singlom “Navrat, nanos i na svoju ruku” potvrđuju renome uigrane i agresivne atrakcije, a debi album “Oh, što te volim, joj” objavljuju krajem 1978. godine. Ploču su snimali u Londonu, producirao je Ričard Vejl (Richard Whally) i na njoj Mića demonstrira svoje gitarsko znanje, peva vrlo visoko u maniru tadašnjih heavy bendova, a sve začinjava svojim ispovednim tekstovima sa očiglednim mačo-erotskim asocijacijama. Menadžer grupe bio je Braco Đirlo koji je imao ambicije da ovom pločom poruši sve prethodno zadate tiraže. Album donosi samo jednu mirniju kompoziciju “Baj, baj, malena“. Mića u pesmama koristi folk elemente, pa ga u to vreme kritikuju da kopira Bregovića.

Svoj osećaj za narodnjake Mića je višestruko koristio, tako da je već tada radio pesme za Hanku Pladum (hit “Voljela sam, voljela“) a kasnije i za mnoge druge. Debi ploča je umotana u luksuzan omot, u stilu tadašnjih ploča Dugmeta, sa lascivnom fotografijom na naslovnoj strani gde ženska ruka zabada nokte u muška leđa. Povodom ploče Mići su zamerali da se previše slepo drži žanra, da su mu pesme monotone i da nije uspeo da dostigne autentičnost prvog singla. Vatreni poljubac je u proleće 1979. godine nastupio na rock večerima Opatijskog festivala i Beogradskog proleća gde su se, naravno, našli u sasvim neadekvatnom okruženju.

Kako je tokom sedamdesetih godina Mića dugo sanjao o svojoj grupi, za Vatreni poljubac mu se nakupilo puno pesama, pa je 1979. godine album “Recept za rokenrol” izašao kao dupli. U šesnaest pesama i osamdeset minuta muzike doslovno je ponovio svoju koncepciju pa je u magazinu Džuboks zaradio etiketu “HM narodnjak”. Ploču su producirali članovi grupe uz pomoć snimatelja Radeta Ercegovca, a tu se našao instrumental “Rock kolo” i druge okretne, tvrde kompozicije.

Trećom pločom “To je ono pravo“, godinu dana kasnije, Mića nastavlja samouverenu liniju kako u pesmi “Nek ne sluša kome smeta moj rock n roll“, tako i u “Oda heroju” koju je novinar Dragan Kremer duhovito okarakterisao kao narodno-oslobodilačko-revolucionarni heavy metal. U maniru klasičnog hiperproduktivca u istoj 1980. godini objavljuje novu ploču “Bez dlake na jeziku“. Na njoj beleži erotski hit “Boogie je htjela” i ozbiljniju “Moj drug je otišo van” o odlasku obrazovanih mladih ljudi u inostranstvo.

U grupi dolazi do prve personalne promene, odlazi Ševćet Hodža i osniva sastav Carski rez, a kasnije Detektor laži. Menja ga Sanin Karić (ex Teška industrija i jedno vreme u Bijelom dugmetu). U to vreme Mića je šesnaest svojih pesama snimio na engleskom, planirajući da se sa tim materijalom probije napolju. Od toga, kao i obično, nije bilo ništa pa je nastavio u domovini.

Na četvrtom albumu “Živio rock n roll” kroz pesme “Krv i znoj“, “Svi za rock n roll” i “Stoput na dan1982. godine ponovo nudi recepte za upotrebu svoje muzike.

Pravovernost stavova iskazuje podsmevajući se ispisnicima koji su se pod stare dane ošišali, kače se o novi talas i mlate gitarom “ko Houra”, gde se direktno referiše na Bregovićevu ska fazu. Na ovoj ploči Mića je odustao od često glorifikovane klasične kombinacije trija, pa u baladama “Kako da znam” i “Hej, zaboravi” na klaviru gostuje Laza Ristovski. Po izlasku ove ploče Mića pravi pauzu u radu grupe.

Godine 1985. Poljubac objavljuje još jednu ploču “Iz inata“, a sledeće, LP “100% rocknroll” na kome je predstavljen novi član, pevač Mladen Vojičić Tifa koji mu se pridružio posle rada sa Bijelim dugmetom i kratkim flertom sa Željkom Bebekom. Tom pločom priklonio se hard rocku na tragu Deep Purple i Whitesnake, a zadržao se na temama vezanim za seks, alkohol i slična duševna preispitivanja. Na ploči je pesma “Kad sve prođe ostaću sam” koju je Mića napisao za Bebeka, ali ona nije uvršćena na njegovoj solo ploči. Tu su još balade “Kako da te ostavim“, “Ne pitaj me“, narodnjački orijentisana “Stipu gatibo” i čitava serija rock brojeva. Po objavljivanju ploče Mića je raspustio Poljubac, povukao se iz javnosti i sve više posvetio komponovanju za narodnjake. Radeći ploče za njih, tražio je da se ispoštuje samo jedan uslov: da bude kompletan autor, producent, aranžer i svirač. Zatim objavljuje drugu solo ploču “Hej, jaro, jarane“.

Bend se smatra regionalnim pionirom hevi metal žanra i jednim od najznačajnijih rok bendova sarajevske i bivše jugoslovenske pop-rok scene. Za skoro četrdeset godine postojanja, bend je izdao 9 studijskih albuma, a od posljednjeg okupljanja 2011. izdat je album „Kad svira rokenrol”, dva singla i nekoliko kompilacija albuma.

Milić Vukašinović i Vatreni poljubac sredinom decembra 2022. objavljuju novi album “Život je k’o fol ako nije R’N’R”. U bendu, pored Milića, sada su Srđan Đukić i Vladimir Čopić, mladi muzičari za koje Mića kaže da „ubijaju“ i da se tokom snimanja albuma osećao kao „specijani gost“ na sopstvenoj ploči. Izdavač albuma je Take It Or Leave It Records, a izvršni producent Raka Marić.

Studijski albumi:

Oh, što te volim joj (1978)
Recept za rokenrol (1979)
To je ono pravo (1980)
Bez dlake na jeziku (1980)
Živio rokenrol (1982)
Iz inata (1985)
100% Rokenrol (1986)
Sve će jednom proć’ samo neće nikad rokenrol (1999)
Kad svira rokenrol (2011)

Život je k’o fol ako nije R’N’R (2022)

Tagovi: , , , , , , , , , ,

Starinarnica

© Copyright 2015 - 2023 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll