Zaboravljeni biseri: Trobecove Krušne Peći

10.04.2024.
Rockomotiva

Trobecove Krušne Peći su avangardni post/punk sastav iz Zagreba. Djelovao su u ’80-im godinama. Stvari koje su snimili, muzička kritika svrstava pod katgroije alternativni rock, punk, postpunk, noise i no wave,s psihodeličnim i funkoidnim varijacijama. Sastav se izdvajao od ostalih, po vrlo intenzivnoj, konkretnoj i bučnoj varijanti rocka, što mu je davalo epitet avangardnog i progresivnog.

Priredio: Robert Čajsa

Članovi sastava su bili frontman i vokalni solist Darko Begić, bass gitarist Mario Barišin, gitarist Ivan Vinski, bubnjar Gordan Dorvak, gost saxofonist Damir Prica Kafka (Capri) i gitarist Damir Kolarec (1981-1983). Na bubnjevima je od 1986. bio Ratko Danilović (bivši član grupe Sexa). U grupi je bio prisutan i Dražen Heraković (solo gitara, vokal) koji je svirao u požeškom sastavu Rukopotezno Oovlačilo, a kasnije u grupama Žak Fatalist i Married Body – Požega).

Bolji poznavatelji scene s početka ’80-ih godina, sjećaju se zagrebačkog benda Trobecove Krušne Peći, ali i njima nije preostajalo puno više, nego se sjećati ih se. Grupa četvorice mladih studenata iz Zagreba, nazvanih po Metodu Trobecu, prvom serijskom ubojici bivše Jugoslavije, osuđenom na smrt za silovanje i spaljivanje žena u krušnoj peći, već je svojim nastankom, zajedno sa scenskim nastupom i avangardnim post-punk zvukom netipičnim za ovo podneblje, poput zlotvora po kojem su se prozvali, mnogima su stvarali iskrene neugodne osjećaje. Među prvima, u svojim rafalnim lirskim komentarima spominju banke u kontekstu nadzora i terora. Razbijali su i trgali mikrofone i stalke, kao i klupsku opremu, lizali i pljuvali ljude u publici, proganjali kamermane i sve to u vrijeme “socijalističkog mraka”.

U naponu snage vlastite karijere, 1983. godine kada nastupaju na tadašnjem zagrebačkom Muzičkom bijenalu, koji je ujedno otvorio vrata i rocku kao umjetničkoj muzičkoj formi (dvije godine ranije na istom festivalu nastupili su Gang Of Four, Classics Nouveaux, Električni Orgazam, Laboratorija Zvuka, Šarlo Akrobata i Haustor). Snaga ovog sastava, stoga nije slučajna.

Godine 1985. snimili su materijal kojeg se nitko nije usudio objaviti. Snimke su nastale studiju Boruta Činča (Buldožer) u Ljubljani, od 9. do 16. travnja 1985. godine. O tome zašto je album u vrijeme nastanka ostao u ladici, moglo bi se pričati svašta: od međusobnih odnosa u bendu i s ljudima s kojima su tada surađivali do, za rock-mitologiju, uvijek glamuroznijih priča, da je grupa muzički bila previše avangardna, kontroverzna, pa i zabranjivana, u vremenu kada se sve to događalo.

Kako god, svirali su do 1987. godine, kad su pod etiketom Produkcija Slovenija objavili album uživo “Ta krvava prošlost…“, koji predstavlja snimak koncerta u Kopru, od 15. svibnja iste godine.

Nakon toga prestali s radom. 1992. godine na kazeti je objavljeno izdanje njihovih stvari, snimljenih 1985, koje nisu bile objavljene, pod etiketom Kekere Aquarium (zaslugom Kornela Šepera) u nakladi od sto primjeraka.

U novom mileniju, glavna okosnica grupe najprije formira sastav Viva Glorio, s kojim 2007. godine snimaju i objavljuju istoimeni (digitalni) album, u produkciji Andya Gilla (Gang Of Four) i Damira Kolareca. Nekoliko godina kasnije, ponovno oživljavaju grupu Trobecove Krušne Peći i, konačno, službeno objavljuju LP snimljen 1985, pod imenom “S mukom Žvaču Trubadurov Vrat” (2013), uz koji je objavljeno prošireno CD izdanje demo i live snimaka, kao i DVD sa snimkom njihovog koncertnog nastupa. S današnje distancije mora se priznati da Trobecove Krušne Peći zvuče jednako svježe (ako ne i svježije) kao nekad. Njihov stil na tragu grupa, poput ranih The Fall, Pere Ubu, Gang Of Four, MX_80 Sound i sličnih avangardnih pojava post-punka, izuzetno je moćan i uvjerljiv te i za današnje pojmove majstorski sviran i produciran.

2017. godine objavljuju još jedan hvalevrijedan LP, s proširenim CD dodatkom, pod imenom “Ether“, snimljen u Splitu, 30. sječnja, 2015. godine. Grupa je koncertno aktivna i danas.

Tagovi: , , , , , , , , , ,

Starinarnica

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll