ZZ Top – Eliminator ili umivanje duše

04.04.2023.
Rockomotiva

Moj iskusniji kolega i prijatelj, koji unazad nekoliko godina koristi sasvim zasluženo stečenu mirovinu, pored užitka u hortikulturi, primetio sam da voli i muziku, ne svu, ali određene segmente izvučene iz bluza, roka, pa i popa, kako od domaćih, tako i od stranih izvođača, što kroz podsećanje odavno zagasle mladosti i stečenog iskustva, za srce i dušu su mu prirasli.

Piše: Miodrag Marković

Kroz moje male zapise o velikim muzičarima i njihovim dostignućima, preslušao je muziku iz nekih samo njemu dragih dana, obnovio sećanja, pohvalio način pisanja, ali neke muzičke pravce, poput hevi metala i panka, nije mogao smisliti. Za njega je takva muzika kao da se svira testerama, a sami tekstovi ga nisu zanimali, prevodi još i manje. Naravno da je to sve stvar ukusa, ali on nije baš neki tip nad kojim biste mogli izdominirati, bez obzira koliko vam bili jaki argumenti.

Sve se vremenom menja, no sem ljudske naravi i neokrunjenih stena, svodi se na tihi evolutivni put, što nikada nije dovoljno da bi zamajac u muzici, kulturi, uopšte u umetnosti, bio pokrenut u smeru napretka na onaj način koji bi ubrzao život, a bio prihvaćen od svih onih koji preferiraju određenu umetnost. Ima tome već punih četrdeset godina, kako je jedan od najinteresantnijih bendova napravio laganu pekretnicu u svom radu. Reč je o Biliju Gibonsu i ZZ Topu.

Album “Eliminator” izdat je u mesecu martu 1983. godine. Generalno, na samom albumu nije bilo nekih osobitih muzičkih preokreta u odnosu na dotadašnji rad benda, ali imajući u vidu da je isti bio već osmi album Gibonsa, Dasti Hila i Franka Bearda, to je svakako bio najzreliji album koji su objavili. Sam kvalit se ogledao u čvrćem zvuku, većoj zastupljenosti udaraljki i upotrebi sintisajzera i ostalih sličnih pomagala – koji su uneli novu dozu autentičnosti samog benda.

Muzička inovacija odnosila se, pre svega, na samu kompaktnost albuma, sve pesme se nekako nadovezuju, kao da su srasle jedna uz drugu. Svakako da iole bolji poznavaci rok stvaralaštva dobro pamte songove – Legs, Gimme All Your Loving, Sharp Dressed Man… a takođe i TV Dinners, koji su objavljivani kao hit singlovi. Međutim, sa ove udaljenosti gledano, ne povodivši se za hit singlovima koje je, pre svega do besvesti iskorišćavao MTV, moj lični stav je da je sa Eliminatora najjači trag ostavila bluz egzibicija I Need You Tonight (Nedostaješ mi noćas).

Pesma govori o čežljivoj noći, dok kiša lupka po prozorima, a san ne nailazi na oči, hladno je i usamljeni mladić ima samo jednu želju, da bude sa voljenom osobom, jer u srcu mu vatra gori. Usamljeni ljubavnik se oseća kao vuk lutalica na mesečini, u ranim jutarnjim satima, ni zora nije daleko, ali ljubavi nema. Sjajan vokal, izuzetne solo deonice i jedan umirujući bluz-rok sevdah u duši, ali nošen na talasima samoće, dok noć još sagoreva u njemu samom.

MTV je bio tih godina u ekspanziji, a video spotovi za teme Legs i Gimme All Your Loving privukle su pažnju mlađe publike i omogućile teksaškom bendu da u naponu snage ovlada ne samo svetskim top listama, nego i da svoje viđenje rokenrola ostavi u snažnom video zapisu. MTV je u osamdesetim godinama bio nešto kao sada jutjub. Tada je nesporno muzička televizija pomogla mnogim izvođačima da budu lansirani u orbitu, pogotovo u oblasti pop muzike. Međutim, ostajem i dalje pri stavu da je MTV u kasnijem periodu rada i izrastanja u jednog globalnog moćnika, uništio kvalitetno muzičko stvaralaštvo, a video spotove maksimalno ubrzao do nivoa računarskih video igrica, omogućivši da mali skromni muzički znanci, sa malo ili čak i bez muzičkog dara, umisle da su vredni pažnje samo zato što se njihovi spotovi vrte na tv-u. Nikada se ne upitavši da li možda samo popunjavaju vreme televizijskog programa, jer MTV ide 24 časa dnevno.

Album Eliminator je (sam termin izveden je iz kategorije automobilskih trka) kod muzičkih kritičara veoma dobro ocenjen, ali treba biti pošten i reći da je kod dela ranih obožavaoca benda ZZ Top došlo do malog razočarenja zbog upotrebe sintisajzera i ostalih pomagala koji su korišćeni pri snimanju istog. Smatrali su da su pomenuti alati omekšali album, no ne bih se složio sa tim… Pre će biti da su ga muzički obogatili i osavremenili. Preteći da postanu jedan zastareli bend (osnovan još 1969), promovisali su svoju muziku na mnogo prikladniji način no što je samo mešavina bugija, roka i bluza, kroz sintisajzere i ritam mašinu. Prosto su umili dušu, ali i dotakli se novog talasa koji je nadolazio u ranim osamdesetim godinama. Jednostavno, sve im je išlo na ruku, a imali su jedan odličan i čvrst projekat koji je promovisao ne samo njih, nego i državu iz koje su potekli, aludirajući na bezbrižan potrošački način života.

Na kraju, i moj prijatelj opisan u prvom retku ovog teksta, neće biti nezadovoljan ovim podsećanjem i eklektikom samog potpisnika istog, iz jednog prostog razloga što moja lična dovitljivost predstavlja pandan njegovom impulsivnom karakteru.

Posvećeno P.T.

Tagovi: ,

Starinarnica

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll