Neprijatelj Prelazi Zeku – Krv, suze, nojz: Ozbiljne pesme o nemirnom vremenu

26.08.2022.
Neprijatelj Prelazi Zeku – Krv, suze, nojz: Ozbiljne pesme o nemirnom vremenu

Obično se smatra da je jedan bend na dobrom putu ako mu pođe za rukom da snimi dobar drugi album. To je onda dokaz da debitantsko izdanje nije bilo samo slučajni blesak. Šta tek reći kada grupa izbaci odličan treći i četvrti album? Tome se već mora odati duboko priznanje.

Piše: Miloš Ivanović

Takav je slučaj sa novosadskim bendom Neprijatelj Prelazi Zeku (NPZ) čiji se četvrti album pod nazivom „Krv, suze, nojz“ pojavio 14. avgusta u digitalnom formatu u izdanju Multimedia Music-a. Na njemu se nalazi 12 pesama. Najveći kvalitet ovog albuma je što je grupa njime uspela da unese izvesne novine u svoj izraz, a da sačuva ono po čemu je stekla prepoznatljivost. Zvuk NPZ je čini mi se čvršći i otresitiji nego ranije. Momci nisu štedeli instrumente. Naravno, to ne znači da nema finih prelaza. Žestoko prženje počinje od prve pesme „Galebe“ , dok je mirnija od ostalih tek poslednja stvar „Zagrej mi dlanove“. Savet za slušanje ovog albuma nalazi se u pesmi „Turbulencije“ gde se u refrenu kaže „Sedi i veži se, ovaj let počinje“.

Osećaj tokom slušanja je kao da ste na nekom ringišpilu koji vas okreće velikom brzinom. To međutim ne znači da je reč o pesmama „na prvu loptu“. Nije reč o besmislenom gruvanju. Naprotiv, muzici NPZ se kao i ranije morate posvetiti. Reč je o materijalu koji se ne sluša dok radite nešto drugo. Samo ako ste pažljivi možete se uvući u tekstove pevača Zorana Gagića koji zaslužuju dužnu pažnju. U njima se može osetiti čini mi se još više nego ranije reska kritika društva u kome živimo. Važna je poruka da se sa tim ne treba miriti, da ne treba biti kao drugi. „Ti krasti možeš dok ti je ruka dugačka, meni je dosta ne da mi savest junačka“ je jedna od snažnih poruka u pesmi „Licemeri“. Protiv opšteg trovanja i kretenizacije opisane u pesmi „Kako ti odgovara“ izlaz se nudi u narednoj „Ti opet ćutiš“ koja poziva da se moramo dići kako bi se naše reči čule. Treba se hrabro uhvatiti u koštac sa izazovima ma kakve da su „turbulencije“. Na ekološke probleme dobro je ukazano u uvodnoj numeri „Galebe“. A boriti se treba zbog dece koja dolaze o čemu govori „Tara“. Kroz pesmu „Zagrej mi dlanove“ kojom se odjavljuje album dobro se odslikava naš usud. Pomišljamo da smo budale što smo ostali ovde, ali ipak se nadamo da će stići „proleće“.

Albumom „Krv, suze i nojz“ grupa Neprijatelj Prelazi Zeku je na pravi način obeležeila desetogdišnjicu svog postojanja. Neka bude da je prvih deset godina najteže. Mislim da nije preterano tvrđenje da novosadska petorka trenutno spada u red naših najboljih bendova. Zato ne oklevajte sa preslušavanjem njihovih radova. Iza pomalo šaljivog imena kriju se ozbiljne pesme o nemirnom vremenu u kojem živimo.

Tags: ,

Zapisi

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll