Črtomir Črt Pšeničnik (EuroCubans): Naš život je Buena Vista

Rockomotiva
08.08.2023.

Evropska uređenost i kubanska opuštenost su dobitna kombinacija… Od Kubanaca sam naučio šta znači poštovati muziku i umetnika… Vratićemo na scenu staru Buena Vistu, sa više džeza i modernim aranžmanima.

Razgovarao & fotografisao: Bojan Božić

Šta to Kuba i Slovenija imaju zajedničko?! Osim Komunističke partije (negde nekad, negde sada), ništa mi drugo ne pada na pamet. Ček’, polako… Kažu da je pre koju godinu formiran slovenačko-kubanski bend. Aha, ok… I, kako to zvuči kada se pomešaju rumba i jodlovanje? Ne budimo tako banalni, ipak iza cele priče stoji jedno od najznačajnijih imena kubanske muzike, Juan de Marcos Gonzales, jedan od važnih šrafova u nekadašnjem Buena Vista Social Clubu. Nažalost, Juan nije mogao da dođe na ovogodišnji Nišville Jazz Festival, pa o ovom interesantnom muzičkom projektu razgovaramo sa Črtomirom Črtom Pšeničnikom, evropskim šefom evrokubanaca. Pšeničnik ističe da EuroCubans nisu poput salsa bendova iz Njujorka, već da zvuče znatno drugačije jer u njihovoj muzici ima dosta kontrapunkta i emocija koji vas prikuju uz stolicu da ih netremice slušate ili vas nateraju da plešete. Miks džeza, klasike i tradicionalne kubanske muzike je ta dobitna kombinacija, smatra on.

Evropu u celoj priči predstavlja (samo) Slovenija… Pa, kako je došlo do tog neverovatnog spoja između EvroSlovenije i Kube?

Pšeničnik: Ja sam upoznao Juana pre nekih 6-7 godina i postali smo veoma dobri prijatelji. Njegov čovek, koji je istovremeno i moj profesor (Rolando), upoznao me sa njim. Juan je znao da Slovenija ima dobre škole za klasičnu muziku i tražio je od mene da mu potražim neke trubače i tromboniste, pa da vidimo šta će se iz toga izroditi. Prošle godine smo se našli u Mariboru, došli su svi ovi Kubanci i bila je veoma dobra sinergija među nama, baš smo se dobro povezali. Potom smo napravili aranžmane i neprestano vežbali mesec dana. Kada smo spojili sve te ritmove i emocije, nastala je jedna fenomenalna grupa.

Imali smo priliku da čujemo i Roberta Fonseku na Nišvillu. Jeste li možda sarađivali sa njiim?

Pšeničnik: Nažalost, nismo. Fonseka je sjajan pijanista i aranžer koji dolazi iz tradicionalnih voda i pravi svoj šou na drugačiji način. On pored muzike ima i svojevrsnu predstavu, a mi imamo samo muziku. Kada Kubanci dođu ovde, oni se pretvaraju u Slovence. A mi se pretvaramo u Kubance kada odemo u Havanu.

Kako se Kubanci navikavaju na evropsku kulturu i način života?

Pšeničnik: Veliki broj Kubanaca iz naše postave (svi osim njih troje) živi i radi u Evropi, Americi ili Meksiku. Njima se sve u Evropi dopada jer ovde je sve uređeno, nije kao kod njih da stalno nedostaje hrana, struja, neke osnovne stvari. Oni su mnogo zatvorenije društvo, nisu tako slobodni kao mi. Opet, pokazali su nam šta je život, kako da se opustimo i ne budemo konstantno napeti, kako da zaboravimo na žurbu… Oni nemaju takve stvari i ja im zavidim na tome, a oni nama zavide što imamo piće, restorane, trgovine pune svega, pitaju se kako bi to moglo da bude kod njih, a nije… Dakle, oni traže da im sve bude dostupno, a mi tražimo njihovu mirnoću i opuštenost. I onda se mi tako skupimo i jedni drugima damo ono što nam je potrebno.

Šta je to najznačajnije u muzičkom smislu što ste usvojili sa Kube?

Pšeničnik: Kuba ima najviše različitih ritmova, naročito na perkusijama. Tamo skoro svako dete nešto svira, bubanj, gitaru, perkusije… Ili peva! Ponekad, kada ih slušate kako razgovaraju, to je kao kada slušate rumbu. Ja sam naučio sve te ritmove od svog profesora i veoma sam mu zahvalan na tome, jer to ne možeš da postigneš ako ne živiš sa njima. Mnogo puta sam bio tamo, više od 20 godina odlazim na Kubu, svako leto provedem po 3-4 meseca tamo. Kod njih sam naučio šta znači poštovanje prema muzici, prema ljudima koji je stvaraju i šta znači biti u potpunosti u muzici. To je… Buena Vista. Da živiš muziku i kroz svoj instrument izraziš svoja osećanja. To u Sloveniji nisam mogao da naučim. Ovde sam naučio tehniku, a tamo sam naučio da se emotivno izražavam. Vidim i da su se naši trubači promenili usled interakcije sa Kubancima, sada zvuče drugačije nego pre.

Da li je ovo što možemo da čujemo vaš “finalni proizvod” ili planirate da još nešto dorađujete i menjate u perspektivi?

Pšeničnik: Što se tiče sastava, postigli smo savršen balans. Imamo i stare i mlade, i to je zaista odličan spoj. Imamo u planu da naredne godine napravimo neki svoj album, ili barem singlove, pošto imamo 5-6 svojih pesama. Ove godine smo imali neku manju balkansku turneju, a naredne već obilazimo Evropu. Veoma se radujem tome, jer želim da na scenu vratimo staru Buena Vistu, ali u novom ruhu, sa malo više džeza i modernih aranžmana. Vidim da ljudi to vole, jer naš prvi koncert u Mariboru bio je rasprodat do poslednjeg mesta.

Foto galerija: EuroCubans (Nisville 2023)

Tagovi: ,

Razgovori

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll